Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A vasárnapi boltzár megdöbbentő következménye

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alaposan átrendezte a kártyahasználók fogyasztói szokásait a vasárnapi boltzár: fél évvel a vasárnapi bolttilalom feloldása után is jóval kevesebben fizetnek kártyával a hét utolsó napján, mint a bezárás előtt.

A Mastercard legfrissebb adatai arra utalnak, hogy hosszú távú trendváltozás zajlik le a kiskereskedelemben: a hétvégi nagybevásárlások jelentősége csökken, a forgalom lassan áthelyeződik a munkanapokra.

2015 márciusa, a boltzár bevezetése előtt még a heti kártyás költések értékének átlagosan 11 százaléka esett vasárnapra. A vasárnapi üzletzár idején azonban a heti kártyás forgalomnak már csak 4 százaléka jutott a hét utolsó napjára, összértékben pedig 65 százalékkal csökkentek a vasárnapi kártyás fizetések értéke. A jókora zuhanás magyarázata az volt, hogy a nyitva tartó kisboltoknak pedig csak kis része rendelkezett kártyaelfogadó POS-terminállal, illetve sokan átütemezték a bevásárlásokat a hét más napjaira.

Bár a boltzárt idén áprilisban feloldotta a kormánytöbbség, a fogyasztói szokások megváltoztak: fél évvel a nagy üzletek vasárnapi újranyitása után is

mindössze a heti átlagos költések 9 százaléka jut a hét utolsó napjára,

pedig közben a kiskereskedelmi forgalom tovább erősödött, és a bankkártya-használat népszerűsége is jelentősen nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a vasárnapi bolttilalom eltörlése és augusztus között átlagosan 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalma, míg a 2016. június 30-át megelőző egy évben a bankkártyás vásárlások száma 23 százalékkal, összértéke pedig majdnem harmadával, 28 százalékkal növekedett Magyarországon. 

Nem divat a hétvégi nagybevásárlás

A nagyobb, hétvégi „élménybevásárlások" jelentősége fokozatosan csökken: a vasárnapi boltzár előtt a hét első három napjának a heti kártyás költésből való részesedése még 12-13 százalék volt, míg a péntek és a szombat volt a csúcsüzem a maga 18 százalékos részarányával. A boltzár eltörlése után azonban nemcsak a vasárnapi kártyás költés részaránya nem állt vissza a korábbi szintre, hanem

a szombati kártyás költések részaránya is 4 százalékponttal csökkent

a boltzár alatti adatokhoz képest. Ugyanakkor a mindössze 12 százalékos részarányt képviselő hétfői nap mára már 15 százalékosra nőtt és vele együtt a keddi, szerdai kártyás forgalom is jelentősen erősödött.

Azaz: míg a kiskereskedelemben továbbra is a péntek a legfontosabb nap - jelenleg is ezen a napon történik a kártyás vásárlások mintegy ötöde, 18 százaléka – a hétvégi bevásárlások jelentősége csökkent, a kiskereskedelmi forgalom jelentős része pedig „szétterült" a hét munkanapjain. Így a korábban erős csütörtökön és pénteken sem sietnek már úgy az emberek az üzletekbe, mint a boltzár alatt – ezeken a napokon 7-7 százalék a kártyás fizetések heti költésen belüli arányának csökkenése.

Bolti vásárlások összegének változása a teljes heti költésen belül

    Boltzár előtt  Boltzár alatt  Boltzár után
 Hétfő 12% 13% 15%
 Kedd 13% 14%  14% 
 Szerda 13% 14%  14% 
 Csütörtök 15% 16% 15%
 Péntek 18% 20% 18%
 Szombat 16% 19% 15%
 Vasárnap 11% 4% 9%