Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga: javulhat a versenyképesség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A parlament elfogadta azokat az adó- és járulékszabály-módosításokat, amelyek megteremtik a jogszabályi hátterét annak a hatéves bérmegállapodásnak, amelyet november 24-én írt alá a kormány a szociális partnerekkel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető szerint a következő években egyszerre lehet jelentős bérintézkedéseket elindítani, ugyanakkor a magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően komoly adócsökkentések is bekövetkezhetnek, jelentősen javítva ezzel a gazdaság hatékonyságát és versenyképességét.

A kormány a bérmegállapodásban vállalta, hogy a társasági adó mértékét 2017-től egységesen 9 százalékra csökkenti a jelenlegi 19 (500 millió forint árbevétel felett), illetve 10 (500 millió forint árbevétel alatt) százalékról. Ez a szaktárca számításai szerint 400 ezer vállalkozás számára 145 milliárd forint tehercsökkenést jelent - emlékeztetett. Abban bíznak, hogy a következő évtől a vállalkozások ennek köszönhetően többet fognak beruházni, fejleszteni, vagy a megtakarított pénz egy részéből bérintézkedéseket hajtanak végre, ami a fogyasztási oldalon az állam számára akár többletbevételt is jelenthet.

A miniszter kifejtette: az egységes 9 százalékos adókulccsal jelentősen javul a magyar gazdaság adóversenyképessége. Azzal mindenképpen számolni lehet, hogy az intézkedés hatására 2017-ben a korábban tervezett 3,1 százaléknál nagyobb gazdasági növekedés valósulhat meg. A 2017-es költségvetés legfontosabb számait az intézkedés miatt nem kívánják módosítani.