eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Áder: a magyar tudás megoldást tud adni a vízválságra

A magyar vízipar tudását és piacképességét hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a vízválsággal összefüggésben a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy egyre kevesebb az egy főre jutó édesvíz, emiatt évente 10-12 millió hektár termőföld pusztul el a világon, a népesség viszont hihetetlen tempóban nő. Erős kapcsolat van a klímaváltozás és a társadalmi, politikai problémák között - mutatott rá.

Példaként említette, hogy a szíriai polgárháború egyik kiváltó oka a hároméves aszály volt, amely tönkretette a gazdákat, az ő városba költözésük pedig szociális feszültségeket szült.

Kitért arra is: míg Kína öt éve "a legnagyobb kerékkötője" volt a klímaegyezménynek, most élharcosává vált, ugyanis közgazdasági számítások szerint a fosszilis energiára épülő ipara több környezeti kárral jár, mint az évi 7-8 százalékos gazdasági növekedés haszna. A klímaváltozás a fejlődést korlátozó tényezőként jelenik meg - értékelt a köztársasági elnök, hozzátéve: ha nem lesz fenntartható a fejlődés, akkor összeomlik a társadalom, és több tízmilliós népvándorlás indulhat.

Áder János a párizsi klímaegyezményt sikernek nevezte, ugyanakkor hozzátette, hogy technológiai váltás is szükséges. Mint mondta, a felismerés súlyosságát mutatja, hogy a megállapodást a 2020-ra célzott időponthoz képest négy évvel korábban hatályba léptették a tagállamok, mert mindenki belátta, hogy sürget az idő.

Arra a felvetésre, hogy az ipar ellenérdekelt a változásokban, azt felelte: a tőke az alternatív energiák finanszírozása felé indult, tavaly több tőkét fektettek szél- és napenergiába, mint fosszilisba, s ez a tendencia az idén is folytatódott.

Az államfő szólt arról is, hogy a budapesti víz-világtalálkozón részt vevő fejlesztési bankok megegyeztek abban, hogy megduplázzák a vizes beruházásokra fordítható összegeket a következő öt évben.

Elmondta azt is, hogy a 110 ország részvételével zajlott tanácskozáson bemutatott magyar termékek erősebbek, piacképesebbek és innovatívabbak, mint korábban, és számos problémára megoldást kínálnak. Példaként hozta, hogy szennyvíztisztítást egy hazai találmány magából a szennyvízből kinyert energiával képes megoldani, egy másik újítás pedig a légkörbe kerülő metán kibocsátását tudja korlátozni. Van egy magyar vívmány, amellyel fogyasztható ivóvizet lehet előállítani a szennyvízből, s ez katasztrófa sújtotta területeken, menekülttáborokban is jól alkalmazható, de van a találmányok között napelemes víztisztító is - tette hozzá a köztársasági elnök.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×