eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma
Így változnak jövőre az adószabályok

Így változnak jövőre az adószabályok

Több pozitív irányú változás, adócsökkentés vonatkozik a jövő évre, a magyar adórendszer versenyképessége javult - mondta a Mazars adópartnere az InfoRádiónak. Szmicsek Sándor hozzátette: több olyan jogszabályi módosítás is van, amelyek a gazdaság fehéredését továbbösztönzik.

A jövő évi változások nem hoznak drámai fordulatot az adózásban, komoly adminisztrációs teherrel járó új intézkedések nincsenek a csomagban, pontosítások és könnyítések annál inkább a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint.

Jövőre új elemként megjelenik a támogató eljárás. Ennek a lényege, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a feltárt hibák, hiányosságok orvoslása érdekében első körben kapcsolatfelvételt kezdeményez az adózóval, esetleg felhívja önellenőrzésre. Az eljárás keretében önként rendezett jogsértések miatt nincs szankcionálás.

Az alvó cégek kiszűrése érdekében kiegészül a "jó adózói" minősítés feltételrendszere: január elsejétől a megbízható adózóktól a tárgyévre is elvárt a pozitív adóteljesítmény. A feketegazdaság visszaszorítását szolgálhatja az az új előírás is, amely szerint székhelyszolgáltató igénybevétele esetén ezt be kell jelenteni a NAV-hoz.

Jövőre megszűnik az egyszerűsített bevallás és az adónyilatkozat választásának lehetősége, helyette azonban bevezetik az adóhatóság által elkészített adóbevallási tervezetet (eszja), és párhuzamosan igénybe vehető lesz az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény.

A cafeteria adózásánál 2017-től kizárólag az éves keretösszeget - 100 ezer forint - meg nem haladóan adott pénzösszeg, és a SZÉP-kártyára - a kettő együtt maximum 450 ezer forintig - adott juttatás minősül béren kívüli juttatásnak.

A módosítás egységesíti az egészségügyi hozzájárulás-kulcsokat, a jövőben kizárólag 14 vagy 27 százalékos kulcsok lesznek. Megszűnik a kamatjövedelmet (és ennek részeként a tartós befektetési számla lekötési hozamát), valamint a tételes átalányadózást választó fizető-vendéglátó tevékenységet terhelő eho-kötelezettség.

A startup cégekbe fektető vállalkozásokat adókedvezmény segíti, ahogy új kedvezmény lesz az energiahatékonysági célokat szolgáló eszközberuházásra, és a vendéglátóhelyen történő élőzene nyújtására.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi értékhatára január 1-jétől 6 millióról 12 millió forintra emelkedik, az éves határ túllépése esetén az adózó a meghaladó rész után továbbra is 40 százalékos mértékű adót köteles fizetni.

Az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár jövőre 6 millió forintról 8 millió forintra emelkedik.

Január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a baromfi húsára, belsőségére és a tojásra vonatkozó áfakulcs. A friss tej értékesítése után pedig (ide nem értve az UHT és az ESL tejet) 18 százalék helyett ugyancsak 5 százalék adót kell felszámítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×