eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma

Önvezető autók járják majd München utcáit

Önállóan közlekedő autók tesztelését kezdi meg jövőre München belvárosában a BMW.

Az autógyár mintegy negyven önvezető autóból álló flottát tesztel majd. Minden autó volánja mögött egy képzett sofőr fog ülni, hogy szükség esetén beavatkozhasson - jegyezte meg Klaus Büttner, a BMW autonóm közlekedési projektekért felelős alelnöke. A kísérleti projektet, hasonló nagyságrendű flottákkal, később más német, majd külföldi városokra is kiterjesztik - tette hozzá.

A szembejövő forgalmat, a parkolóhelyek keresését, a kerékpárosokat és gyalogosokat is magában foglaló közlekedési helyzetek felismerését és elemzését az érzékelő- és szoftver technológiának még több ezer tesztkilométeren keresztül kell gyakorolnia. Autópályákon az önvezető autókkal folytatott kísérletek már viszonylag hosszabb ideje futnak.

Az önállóan közlekedő járművek jelentik a mobilitás jövőjének egyik kulcstechnológiáját. A vezető német autógyárak, a BMW, az Audi vagy a Daimler, csakúgy mint külföldi konkurenseik, milliárdokat fektetnek a technológia kifejlesztésébe. Az autóipar mellett az informatikai ágazat is látja a technológia fejlesztésében rejlő lehetőségeket.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×