eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
90 ezer munkahely szűnik meg évente a hamis gyógyszerek miatt

90 ezer munkahely szűnik meg évente a hamis gyógyszerek miatt

Magyarország gyógyszeriparának 13 százalékát teszi ki az illegális gyógyszer-kereskedelem, ami 416 millió euró bevételkiesést jelent – közölte Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

„Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala minden évben készít egy felmérést arról, hogy milyen bevételkiesést jelent az illegális gyógyszerpiac jelenléte. Európai uniós szinten a teljes belső piac forgalmának a 4,4 százaléka illegális csatornákon keresztül realizálódik. Ez azt jelenti, hogy a hamisítás 10, 2 milliárd euró bevételkiesést jelent a gyártóknak, a gyógyszer-nagykereskedőknek és a gyógyszertáraknak” - közölte a vezető.

„A felmérés eredményei szerint az illegális online kereskedelemből származó közvetlen károk tekintetében a legfertőzöttebb ország Bulgária, ezt követi Románia, utána pedig mi jövünk 13 százalékos fertőzöttségi aránnyal” - mondta Ilku Lívia, aki szerint ez nagyon magas arány.

Hozzátette: akik a hamisításban részt vesznek, nem fizetnek adót, járulékot, társadalombiztosítási támogatást.

A gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője közölte: a gyógyszeripari szektor nagyon magas bevételkiesése évente 38 ezer munkahely megszűnéséhez vezet. Ha pedig a beszállítókat is figyelembe vesszük – tehát egy közvetett számot nézünk –, akkor ez évente 90 ezer ember munkájának a megszűnését is jelentheti.

A szakember elmondta, hogy míg régen leginkább életmódszereket hamisítottak – potencianövelő készítményeket, fogyasztószereket – addig ma már mindent meg tudunk venni hamisan a neten: a rákellenes készítménytől kezdve a vérnyomáscsökkentőn át a cukorbetegség gyógyszereiig.

„Azt hiszem, azt nem is kell mondani, hogy ez mennyire ártalmas” - tette hozzá.

A gyógyszerhamisítás elleni küzdelemmel kapcsolatban Ilku Lívia elmondta: 2019-től a legális ellátási láncban már csak olyan vényköteles gyógyszereket hozhatunk forgalomba, amelyek dobozonként egyedi azonosítóval vannak ellátva.

Hozzátette: az Európai Unió úgy döntött, hogy logóval kell ellátni a legális internetes patikákat.

„Magyarországon is egy zöld keresztes logó védi ezeket a gyógyszertárakat. Ha rákattintunk egy ilyen logóra, akkor az átvezet a gyógyszerügyi hatóság honlapjára. Ebből tudjuk, hogy biztos helyen járunk, innen rendelhetünk” - tette hozzá a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×