eur:
394.19
usd:
369.08
bux:
65618.17
2024. április 23. kedd Béla

Megduplázta nyereségét a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. 13,63 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el 2016 harmadik negyedévében, ami csaknem duplája a múlt év azonos időszakában elért nyereségnek.

A gyógyszeripari csoport árbevétele 4,5 százalékkal, 96,75 milliárd forintra nőtt a július-szeptemberi időszakban a csütörtökön közzétett, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint.

Az adatok meghaladják az elemzői várakozásokat, a portfolio.hu által készített konszenzusban átlagosan 93,75 milliárd forint árbevétel és 12,38 milliárd forint nettó eredményvárakozás szerepelt.

Az év első kilenc hónapjában 284,0 milliárd forint (909,6 millió euró) árbevételt ért el a Richter, 2,7 százalékkal (euróban 1,6 százalékkal) többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredménye pedig 1 százalékkal, 43,9 milliárd forintra csökkent.

Az egy részvényre jutó kilenchavi eredmény 237 forint, szemben az előző évi bázisidőszakban elért 240 forinttal.

A Richter üzleti eredménye 13,4 százalékkal, 45,37 milliárd forintra csökkent 2016 első három negyedévében. A csökkenést részben a bázisidőszakinál alacsonyabb bevételek okozták, illetve egyszeri ráfordításokkal magyarázta a vállalat. Utóbbi a Lisvy nevű fogamzásgátló tapasz októberi visszahívásához kötődik, amelyre mintegy 3,3 milliárd forint leírást számolt el a Richter. Az üzleti eredményhányad 16 százalékra mérséklődött a bázisidőszaki 18,9 százalékról.

A pénzügyi tevékenység eredménye 2,79 milliárd forint pozitívumot mutat a harmadik negyedév végén, ami jóval kedvezőbb az egy évvel korábbi 5 milliárd forintot meghaladó pénzügyi veszteségnél.

A Richter exportból származó árbevétele 822 millió euró volt az év első kilenc hónapjában, ez 1,6 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakit. A forintban számolt összes, 284 milliárd forint értékesítési árbevételből közel 257 milliárd forint származott a külpiacokról.

A magyarországi árbevétel 2,2 százalékkal, 27,35 milliárd forintra nőtt.

Az exportpiacok közül az Európai Unió nyugati országaiban (EU15 régió), Romániában, Lengyelországban, Ukrajnában, Kínában, valamint Latin-Amerikában árbevétel-növekedést ért el a gyógyszergyár, ami részben ellensúlyozta az Oroszországban, az egyéb FÁK régióban, az Egyesült Államokban és az unióhoz később csatlakozott országokban (EU10 régió) realizált forgalomcsökkenést.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papírok a szerdai tőzsdenapot 2 százalékos gyengüléssel, 5925 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 6120, a legalacsonyabb 4662 forint volt.

Minimális árbevétel-növekedésre számít euróban a Richter

A Richter Gedeon gyógyszergyár euróban minimális árbevétel-növekedésre számít az idén a korábban jelzett nulla és 5 százalék közötti csökkenés helyett - mondta Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója a háromnegyedéves eredményeket értékelő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A társaság a korábban várthoz képest kissé nagyobb árbevétellel számol az oroszországi és a lengyelországi piacon helyi valutában számolva, az egyéb FÁK-országokban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban pedig mérsékeltebb forgalom csökkenést vár. Az Európai Unióhoz később csatlakozott országokban (EU10 régió) viszont a korább 5 százalékos árbevétel csökkenésnél nagyobb, 5-10 százalékos lehet a visszaesés az idén. A nyugat-európai országokban változatlanul 8 százalékos bővüléssel számol a vállalat, Magyarországon pedig minimális növekedést vár - fejtette ki a vezérigazgató.

A gyógyszergyár kutatás-fejlesztésre fordított költségei várhatóan az árbevétel 10 százalékát érik el az idén, míg korábban 12 százalékot jelzett előre a cég.

A Richter Gedeon 2016 első kilenc hónapjában 284,0 milliárd forint (909,6 millió euró) árbevételt ért el, 2,7 százalékkal (euróban 1,6 százalékkal) többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az adózott eredménye pedig 1 százalékkal, 43,9 milliárd forintra csökkent.

Bogsch Erik kiemelte, hogy az összes árbevételből 289,5 millió eurót tettek ki a társaság fő profiljának számító nőgyógyászati készítmények. Ezen belül a méhmióma kezelésére szolgáló Esmya árbevétele 48,1 millió euró, a korábban a Grünenthaltól megvásárolt portfólió árbevétele pedig 35 millió eurót ért el. Éves szinten az Esmya forgalmából 65 millió euró bevételre, a Grünenthal-portfólióból 45 millió euróra számít a cég. Ezek alapján a vezérigazgató sikeresnek értékelte a korábbi években végrehajtott akvizíciókat, amelyekkel szélesítette a nőgyógyászati termékpalettáját.

A vezérigazgató szólt a kínai piacról is, amelyet dinamikusan bővülőnek nevezetett, itt 65 millió euró éves bevétel várható az idén.

Megemlítette azt is, hogy az Egyesült Államokban az idén márciusban bevezetett cariprazine hatóanyagú antidepresszánsból 3,4 millió dollár bevétel származott.

A gyógyszer forgalombahozatali kérelmét az idén márciusában befogadta az Európai Gyógyszerügyi Hatóság is, a társaság várakozásai szerint 2017 második vagy harmadik negyedévére várható a kérelem elfogadása.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagy amplitudóval leng ki a forint

Nagy amplitudóval leng ki a forint

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×