eur:
393.78
usd:
369.36
bux:
65706.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Megalapozatlan gyógyhatások miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Földelni Jó Kft. megalapozatlanul reklámozta gyógyító, és egészségi szempontból más kedvező hatásokkal a Geo-Connect Pad és a Geo-Connect Bed termékeket, illetve a Földelni Jó Kft. és az Echo Hungária TV Zrt. burkolt reklámot tett közzé az "ELEKTRO/SOKKK" műsorban az Echo TV televíziós csatornán.

A GVH közölte: a jogsértések miatt a Földelni Jó Kft.-re 600 000 forint, az Echo Hungária TV Zrt.-re 500 000 forint bírságot szabott ki, és megtiltotta a jogsértő gyakorlat folytatását.

A versenyhivatal vizsgálta a Geo-Connect Pad (alátét) és a Geo-Connect Bed (derékalj vagy lepedő) termékek megjelenését az ELEKTRO/SOKKK című műsorban, a televíziós reklámokban, a www.foldelnijo.hu oldalon és a YouTube videó-megosztó oldalon.

Megállapították, hogy ezek a kommunikációk azt üzenték a fogyasztóknak, hogy a termékek kompenzálják az elektroszmog emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait, velük megelőzhetők és kezelhetők a betegségek.

A GVH úgy ítélte meg, hogy az Echo TV az "ELEKTRO/SOKKK" műsorban szerkesztői tartalomnak álcázott reklámokat közvetített a Geo-Connect Pad és Geo-Connect Bed termékekről, amiért a Földelni Jó Kft. fizetett, és ez nem derült ki a fogyasztó számára, még a műsor végén közzétett rövid tájékoztató ellenére sem.

A bírság kiszabásakor a hivatal a Földelni Jó Kft.-nél a kommunikációs költségekre, az Echo Hungária TV Zrt.-nél pedig az érintett tévéműsorból származó árbevételre alapozott, súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kiterjedt volt, és sérülékeny fogyasztókat célzott meg.

A GVH közölte: ha a közvetlenül kötelezett vállalkozások nem szüntetik meg a jogsértést az eltiltásnak a jogsértő gyakorlatban közreműködő vállalkozásokon keresztül is érvényt szerezhet. A hatóság a honlap üzemeltetőjéhez, a Facebook és a YouTube oldalak üzemeltetőihez, valamint a hatás-állítások esetében az Echo TV üzemeltetőjéhez fordulhat, ha a vállalkozások nem felelnek meg az eltiltásnak a megadott határidőig, és az erről szóló igazolást nem nyújtják be a versenyhivatalhoz - tájékoztatott a GVH.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×