eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Vannak gondok a közbeszerzésekkel

Több mint 170 ellenőrzést indított folyamatban lévő közbeszerzéseknél a Közbeszerzési Hatóság az elmúlt 9 hónapban, és több mint 50 esetben találtak jogsértést - mondta a hatóság elnöke. Rigó Csaba hozzátette: 12 esetben kellett büntető feljelentést tenni, ezek zöme nagy összegű építés-beruházáshoz köthető.

„A tavaly november 1-je óta hatályban lévő új közbeszerzési törvény nagyon komoly hatáskört adott a hatóságnak. A jogalkotó úgy gondolta, hogy ne csak a közbeszerzési eljárás folyamatában ellenőrizzünk, hanem a közbeszerzések útján megkötött szerződéseket és a folyamatban lévő szerződések módosítását is ellenőrizzük. Vagyis megnézzük azt, hogy az ajánlattevők az ajánlataikban vállaltakat szerződésbe öntve a valóságban is teljesítik-e” - ismertette a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Elmondta, hogy körülbelül 170 ellenőrzés volt az elmúlt kilenc hónapban.

„51 esetben kezdeményeztem ennek hatására a Közbeszerzési Döntőbizottságnál jogorvoslati eljárást. 12 esetben büntető feljelentést tettem, jellemzően csalás, költségvetési csalás, számviteli rend megsértése, magánokirat hamisítás, hamis nyilatkozattétel vagy gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása miatt” - közölte Rigó Csaba.

„Öt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztem a cégbíróságoknál, és két bejelentést tettem a Nemzeti Nyomozó Irodának panamai hátterű offshore cégek miatt” - folytatta.

Elmondta, hogy legalább háromszor a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak, és most is van egy ilyen ügyük.

„Itt jellemzően a kartellgyanú, a piacfelosztás, az egymás javára történő visszalépések a közbeszerzési eljárásokban, az árak egyeztetése a probléma” - sorolta a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Ezt nyilván a versenyhivatal bírálja el a versenyjogi törvény szempontjából – tette hozzá.

„Megkerestük a NAV-ot komplex adóvizsgálattal, és arra is szükség volt, hogy peres eljárásban kezdeményezzünk a szerződés semmisségének kimondására irányuló pereket” - tudatta Rigó Csaba.

Az elnök elmondta, hogy a legtöbb problémás eset jellemzően az építési beruházásokhoz köthető.

„Nagy értékű építésberuházásoknál látunk olyan visszaéléseket, amelyek nem törvényszerűek. Jellemző hiba például, hogy az előre bejelentett alvállalkozókhoz képest sokkal több alvállalkozóval dolgoznak a fővállalkozók. Számtalan esetben az is előfordul, hogy ezek az alvállalkozók nem is alkalmasak” - közölte Rigó Csaba.

Ám nemcsak az építésberuházásoknál látnak rendszerhibákat.

„Az egészségügyi eszközbeszerzéseknél vagy az egészségügyi fekvőbeteg-ellátásban is tapasztalunk nagyon sok problémát. Kifejezetten a közbeszerzés mellőzése a legnagyobb probléma, ez az esetek 10 százalékában jellemző” - ismertette a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×