eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Csak a tisztán elektromos autókra jár támogatás

Csak a tisztán elektromos autókra jár támogatás

Csak a tisztán elektromos autók vásárlását támogatja a kormány - mondta a nemzetgazdasági tárca államtitkára Varga Mihály miniszter erre vonatkozó bejelentése után. Lepsényi István kifejtette: év végére a mostani 1100-ról kétezerre emelkedhet az elektromos autók száma Magyarországon. Mint ismert maximum másfél millió forintos támogatás igényelhető október végétől elektromos autó vásárlásához, magánszemélyek egy, vállalkozások legfeljebb 5 autó megvételéhez kaphatnak állami támogatást.

„A minisztériumunk elhatározta, hogy megteremti az e-mobilitás feltételeit. Az egyik feltétel volt, hogy legyen elegendő töltő – ezért hirdettük meg az önkormányzati pályázatot –, a másik pedig az, hogy direkt módon ösztönözzük a vásárlókat arra, hogy vegyenek elektromos járművet. Ezért fizetjük a másfél millió forintot a márkakereskedőnek” - mondta az államtitkár.

Közölte, hogy nincs szétosztva a keret, tehát erre bárki a megadott feltételek mellett az összeghatárig pályázhat magánszemélyként egy kocsira, vállalatként, kft.-ként maximum öt autóra.

„Azt gondoljuk, hogy ha nem is fog megduplázódni a magyarországi elektromos járművek száma – ami most 1100 körül van –, de a pályázat vége felé el fogja érni a kétezret. Hiszen elég sokan hallottak arról, hogy van egy ilyen elképzelésünk, és valószínűleg bizonyos vásárlásokat visszatartottak a bejelentésik” - véli Lepsényi István.

Elmondta, hogy a pénzügyi konstrukcióktól függetlenül jár a támogatás, gyakorlatilag minden pénzügyi konstrukciót megenged, amelyik működik a járműpiacon – így a pályázatból lízingszerződésre is adnak támogatást.

„Ugyanakkor mivel ez egy célirányos állami támogatás, korlátozást vezetünk be az értékesítéshetőséggel kapcsolatban. Azt nem szeretnénk, ha valaki támogatással vesz egy járművet, másnap kimegy Ausztriába, és eladja. Ezért elidegenítési tilalmat fogunk előírni egy meghatározott időre” - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A kétmilliárd forintból nagyjából 1300 autó vásárlását támogathatják a másfél milliós maximummal.

„Abban biztosak vagyunk, hogy két hét alatt nem fog kimerülni a pályázati keret, de azt gondolom, hogy mivel hosszasan lesz nyitva a pályázat, a vége felé 900-1000 járművet mindenképpen megvásárolnak a keretből” - mondta Lepsényi István.

Hangsúlyozta:

csak tisztán elektromos járművek vásárlására adunk támogatást azért, hogy a környezetvédelmi hatások, a széndioxid-csökkentés maximálisan érvényesüljön.

A városi közlekedésben hozhat áttörést

7-8 millió forintos árig használható ki maximálisan az elektromos autóra megpályázható állami támogatás - mondta a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke. Erdélyi Péter szerint inkább vállalatok vásárolnak majd az első körben.

„Nem volt még olyan, hogy autóvásárlást támogattak volna. Nagyon fontos üzenetértéke van ennek. Az, hogy a kormányzat és a szakma is elkötelezett amellett, hogy a környezetbarát autók elterjedjenek Magyarországon” - véli a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke.

A szakember elmondta, hogy a másfél milliós támogatás az elektromos autók elég széles körét érinti, elég sok autó esik bele, de nem érinti a nagyon magas luxuskategóriát.

A támogatás 21 százalék, de maximum 1,5 millió forint lehet, tehát maximum egy körülbelül 7-8 milliós autónál lehet igénybe venni a 21 százalékot. A két ütemben ígért 5 milliárd forintos összeg körülbelül 3333 autó támogatására elegendő.

„Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó kezdet” - fogalmazott Erdélyi Péter.

„Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy ennek milyen hatása lesz. Remélem, hogy jobban fognak fogyni ezek az autók" - mondta a szakember.

"Nem hiszem, hogy a hibrid autók kárára történne az átrendeződés, mert a tisztán elektromos autó a nagyon nagy távolságú utazásokra nem alkalmas, tehát ott a hibrid autók mindenképp létjogosultsággal bírnak. Sokkal inkább a városi közlekedés az, ahol ez áttörést hozhat”

- véli Erdélyi Péter.

Szerinte nagyon sok taxis vehet ilyet, és sok olyan városi szolgáltató, amelyik városon belül dolgozik, és tud napközben is tölteni.

„Azt gondolom, hogy első körben a vállalkozások fognak ebben élen járni, de a magánszemélyek esetében is előfordulhat az, hogy már az olcsóbb, tízmillió alatti elektromos autóknál is meglöki egy kicsit az üzletet” - mondta a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×