Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A pénz sem old meg mindent - így látja a Nobel-díjas

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mindennapjainkat körülvevő párosítási problémákra kíván minél hatékonyabb választ adni tudományos munkásságával a Nobel-díjas Alvin Roth, akinek az idei Neumann-díjat odaítélte magyar diákok egy csoportja.

A Budapesti Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiumának Neumann János-díját a 2012-ben megosztott Nobel-díjban részesült amerikai tudós, Alvin Roth kapja, aki a kedd esti ceremónia előtt arról is beszélt az InfoRádiónak adott külön interjújában, hogy a pénz közel sem jelent mindent az érzékeny piacok esetében.

„A pénz nagyszerű találmány, a piacokat is segíti, hogy minél több dolgot elérjenek, de azok a piacok, melyek egyedül a pénztől függenek, azok többnyire olyan árupiacok, melyek esetében szinte nem is szempont, kivel üzletelünk. Mindez nem számít, mert tudjuk, hogy mit akarunk megszerezni, és az mellékes, hogy kitől. Egy jól tervezett piacon a pénz majdnem mindent megold, ám elég csak a munkaerőpiacot nézni, itt máris rengeteg más szempontnak is előtérbe kell kerülnie, például tudnunk kell kinek kínálunk munkát” - fejtette ki.

Az egyetemistáktól kapott díjat az amerikai közgazdász nagyra becsüli, hiszen stanfordi tanárként rengetegszer szólít meg diákokat, így ez is egy kiváló visszajelzés számára. A tudós főként olyan eljárásokon dolgozik, ahol különböző javakat pénz használata nélkül lehet elosztani.