eur:
393.88
usd:
368.57
bux:
66444.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Új diákhitel jöhet

Felmerült a diákhitel konstrukció kibővítése. A Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint a szakképzésben résztvevők és a 40 év felettiek csoportjára terjeszthető ki a rendszer.

Konkrét termékfejlesztésről még nem tudni, de már gondolkodás van a diákhitel 3-ról, a tervek szerint OKJ-s képzésen résztvevőknek és 40 év felettieknek is lehet majd igényelni diákhitelt – erről is nyilatkozott Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.

A diákhitel 15 éve létezik, a diákhitel 2 pedig 4 éve. Előbbi szabad felhasználású, utóbbi kedvezőbb kamatozás mellett csak tandíjra költhető, és tavaly módosítottak azon is, hogy nem 35, hanem 40 éves korig igényelhető ez a termék.

Az elmúlt másfél évtizedben több mint 370 ezren vettek fel diákhitelt - közölte a júniusi évzáráskor a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. Bugár Csaba hozzátette: 2015 végén már 134 ezren törlesztették a felvett diákhitelt, a törlesztést nem fizetők aránya pedig csökkent az elmúlt időszakban.

„Régebben mindig azt mondtuk, hogy három százalék alatti, most gyakorlatilag 2 százalék alatti, ami annak köszönhető, hogy most már nem félév után mondjuk fel, ha nem fizet valaki, hanem egy év után. Ez azért nagyon nagy könnyebbség, azt gondolom, mind az adós, mind a diákhitel számára. Hiszen a diákhitelnek van elég ideje, hogy megkeresse az ügyfelet, van külön csoport a társaságon belül, vannak regionális képviselőink, akik az egyetemekkel, főiskolákkal tartják a kapcsolatot, de nekik is külön munkahelyi feladatuk, hogy megkeressék és becsöngessenek az adósokhoz. Ennek jótékony hatása van, mert ez egészen más: a fiatalok azt az emailt nem olvassák el, a levelet kidobják, nem jelentik be a lakcímváltozást. Mi utánamegyünk, megkeressük őket, megtudjuk az életkörülményeit. De mivel hitelt nyújtunk, a hitelt illik visszafizetni. Megpróbálunk olyan lehetőséget ajánlani, hogy egy hosszabb, fix időszak alatt fizetheti vissza, ahhoz képest, hogy eddig semmit nem fizetett. Ebben jelentékeny előrelépés van” - mondta a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.

További törlesztést ösztönző erő, hogy a nemfizető adósokat tömörítő úgynevezett KHR-rendszerbe a diákhitelt nem fizetők is bekerülnek, annak ellenére, hogy a Diákhitel Központ a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak adja át a nemtörlesztők ügyét a hitel felmondása után behajtásra. Tavaly egyébként alig több mint 1 százalék volt azok aránya, akiknek a hátraléka elérte a kritikus határt, és a NAV-hoz kerültek behajtásra. De sokan vannak olyanok is, akik előtörlesztenek: a Diákhitel Központ adatai szerint a legtöbben 7-8 év után visszafizetik hitelüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×