eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Pörög a lakáspiac az egyetemi városokban

Míg Budapesten a legolcsóbb garzonlakások bérleti díja is 100 ezer forint körül alakul, addig a fontosabb vidéki egyetemi városokban ez mintegy 50 ezer forint - mondta az InfoRádióban az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Valkó Dávid kifejtette: a bérleti díjak szinte azonos sávban mozognak függetlenül attól, hogy mennyire felszerelt egy-egy bérlemény.

Kihirdették a felvételi ponthatárokat, kiderült, hogy ki melyik intézményben tanulhat tovább ősztől. A más városba költöző diákokra most újabb feladat vár: lakást vagy albérletet találni az egyetemi évekre. Nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis az OTP Ingatlanpont elemzése szerint az ingatlanárak és a lakbérek is jelentősen nőttek az egyetemi városokban.

Valkó Dávid vezető elemző az InfoRádiónak kifejtette: átlagosan 20 százalékkal emelkedett a lakások négyzetméterára az elmúlt három évben az érintet városokban. Volt ahol ennél is nagyobb mértékű a drágulás: Győrben 34, Sopronban 29 százalékkal kerülnek többe az ingatlanok, mint 2013-ban. Sopronban átlagosan négyzetméterenként 248 ezer forintért lehet lakást vásárolni, Győrben pedig 244 ezerért. Nem mindenhol volt ekkora az emelkedés: Pécsen 9, Miskolcon 6 százalékkal többért lehet lakást vásárolni.

Budapesten is drágák a lakások: a XII. kerületben 382 000 forint, a XI. kerületben 344 000 forint, a IX. kerületben 310 000 forint körül alakulnak az átlagolt ingatlanárak négyzetméterenként.

Pécsett a legnehezebb eladni a lakásokat, átlagosan majd' nyolc hónapig, 232 napig tartott egy-egy lakás értékesítése Baranya központjában 2015-ben. A jellemző eladási ár 8,1 millió forint volt, átlagosan 53 négyzetméteres lakásokért. A másik nehezen mozduló piac a miskolci lakásoké volt, 202 napos átlagos értékesítési idővel és 5,6 millió forintos átlagárral a pécsihez hasonló nagyságú lakásokért.

Albérlet: nagy különbségek

A diákok körében kedvelt garzonlakás bérleti díja Budapesten 100 ezer forint körül mozog az egyetemhez és tömegközlekedéshez közeli helyeken. Debrecenben 60-70 ezer, Szegeden 50-60 ezer, Pécs pedig 50 ezer forintért talál albérletet az, aki egyedül költözne – fejtette ki a vezető elemző. Valkó Dávid hozzátette: ennél 30 százalékkal drágábbak azok a lakások, ahol több szoba is található, és több egyetemista is összeköltözhet.

A felszereltség kevésbé meghatározó az ár szempontjából. A diákok az olcsó, de a hasznos bútorokkal felszerelt és jó minőségű lakásokat keresik - közölte a vezető elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×