Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átvette az első kubai szálloda működtetését a Starwood

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatvan év elteltével az amerikai multinacionális vállalatok közül elsőként tért vissza Kubába a Starwood Hotels & Resorts Worldwide szállodalánc, amely hivatalosan is átvette egy havannai szálloda irányítását.

A Havanna egyik elitrészén, a Miramar negyedben fekvő szálloda a Hotel Quinta Avenida nevet viselte, a felújítását követő keddi nyitás után immár Four Point by Sheraton néven működik tovább. A Starwood a közeljövőben átveszi további két havannai szálloda, az Inglaterra és a Santa Isabel irányítását is.

A Starwood Barack Obama amerikai elnök történelmi jelentőségű havannai látogatása előtt egy nappal, március közepén jelentette be, hogy több millió dolláros befektetéssel három hotelt újít fel és működtet majd Kubában, amire a Fidel Castro vezette forradalom 1959-es győzelme óta nem volt példa. Minthogy az összes kubai szálloda állami tulajdonban van, az amerikai szállodaláncnak a kubai kormánnyal közvetlenül kellett tető alá hozni a szállodák üzemeltetéséről szóló megállapodást, amihez pedig az amerikai pénzügyminisztériumtól is különleges engedélyére volt szüksége. Másfél évig tartó titkos tárgyalások után az Egyesült Államok és Kuba 2014 decemberében jelentette be, hogy helyreállítják az 1961-ben megszakított diplomáciai kapcsolatokat és enyhítenek a kétoldalú gazdasági és utazási korlátozásokon. A kapcsolatok normalizálása fokozatosan halad, de az 1962-ben elrendelt amerikai embargó még mindig érvényben van, a feloldáshoz szükség van az amerikai kongresszus engedélyére.

Az amerikai-kubai kapcsolatokban elindult enyhülés eredményeként a két ország közötti idegenforgalom fellendülőben van. Tavaly 77 százalékkal, 161 ezerre, idén január-áprilisban pedig 93 százalékkal 94 ezerre emelkedett a karibi szigetországba látogató amerikai turisták száma. Tavaly a Kubában pihenő külföldi turisták száma 17 százalékkal, 3,5 millióra nőtt. Idén január-márciusban 1,5 millió külföldi turista járt Kubában, 13,5 százalékkal több mint a tavalyi év azonos időszakában.