eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Átvette az első kubai szálloda működtetését a Starwood

Hatvan év elteltével az amerikai multinacionális vállalatok közül elsőként tért vissza Kubába a Starwood Hotels & Resorts Worldwide szállodalánc, amely hivatalosan is átvette egy havannai szálloda irányítását.

A Havanna egyik elitrészén, a Miramar negyedben fekvő szálloda a Hotel Quinta Avenida nevet viselte, a felújítását követő keddi nyitás után immár Four Point by Sheraton néven működik tovább. A Starwood a közeljövőben átveszi további két havannai szálloda, az Inglaterra és a Santa Isabel irányítását is.

A Starwood Barack Obama amerikai elnök történelmi jelentőségű havannai látogatása előtt egy nappal, március közepén jelentette be, hogy több millió dolláros befektetéssel három hotelt újít fel és működtet majd Kubában, amire a Fidel Castro vezette forradalom 1959-es győzelme óta nem volt példa. Minthogy az összes kubai szálloda állami tulajdonban van, az amerikai szállodaláncnak a kubai kormánnyal közvetlenül kellett tető alá hozni a szállodák üzemeltetéséről szóló megállapodást, amihez pedig az amerikai pénzügyminisztériumtól is különleges engedélyére volt szüksége. Másfél évig tartó titkos tárgyalások után az Egyesült Államok és Kuba 2014 decemberében jelentette be, hogy helyreállítják az 1961-ben megszakított diplomáciai kapcsolatokat és enyhítenek a kétoldalú gazdasági és utazási korlátozásokon. A kapcsolatok normalizálása fokozatosan halad, de az 1962-ben elrendelt amerikai embargó még mindig érvényben van, a feloldáshoz szükség van az amerikai kongresszus engedélyére.

Az amerikai-kubai kapcsolatokban elindult enyhülés eredményeként a két ország közötti idegenforgalom fellendülőben van. Tavaly 77 százalékkal, 161 ezerre, idén január-áprilisban pedig 93 százalékkal 94 ezerre emelkedett a karibi szigetországba látogató amerikai turisták száma. Tavaly a Kubában pihenő külföldi turisták száma 17 százalékkal, 3,5 millióra nőtt. Idén január-márciusban 1,5 millió külföldi turista járt Kubában, 13,5 százalékkal több mint a tavalyi év azonos időszakában.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×