eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szorosabb jegybanki együttműködést sürget az EKB elnöke

A világ jegybankjainak informális együttműködése keretében összehangolt monetáris politikát szorgalmazott Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a portugáliai Sintrában rendezett jegybanki konferencián.

Minden jegybank alapvetően ugyanazokkal a problémákkal szembesül - jelentette ki az EKB elnöke. Hozzátette: a monetáris politika összehangolásával a jegybankok nagyban hozzájárulhatnának az eltérő ütemben gyarapodó gazdaságok közötti súrlódások csillapításához, az átgyűrűző destabilizáló hatások kivédéséhez. A monetáris politika azonban maga is máshová átgyűrűző destabilizáló hatásokat tud gerjeszteni, különösen akkor, ha gazdasági ciklusok nincsenek egymással szinkronban - mutatott rá.

A feltörekvő gazdaságok a Fed szigorodó monetáris politikájával párhuzamosan a devizaárfolyam- és tőkeáramlás-ingadozások számos hullámának voltak kitéve az elmúlt három évben. Ez a folyamat felvetette a monetáris politika globális szintű egyeztetése iránti igényt is, amibe a függetlenségüket féltő jegybankok érthető módon ódzkodnak belemenni - mutatott rá Mario Draghi.

Megjegyezte azonban, hogy nem kell feltétlenül formálisan koordinálni globális szinten a jegybankok monetáris politikáját. "Politikánk összehangolásával azonban mindannyian csak nyerhetünk" - szögezte le. Az összehangolás alatt azt érteni - fejtette ki Mario Draghi -, hogy "megosztjuk egymással a mindannyiunkat egyaránt sújtó nehézségekről szerzett ismereteinket és elkötelezzük magunkat amellett, hogy saját monetáris politikánkat a közösen felállított diagnózisra alapozzuk" - fogalmazott.

A jegybankok egymással ellentétes monetáris politikája piaci bizonytalanságokhoz vezethet, egy devizaháborúból pedig, a nemzeti devizák egymással versengő leértékeléséből mindenki csak vesztesen kerülhet ki - szögezte le.

A jegybankoknak nem szabad feladni törekvésüket az árstabilitás garantálására. Sokkal könnyebben elérhetik viszont céljaikat, ha ebbe más gazdaságpolitikai területek is besegítenek. A világ vezető gazdaságainak a növekedés fellendítésére tett ígéretek megvalósítása azonban kiábrándítóan eredménytelen maradt - mutatott rá Mario Draghi. "A G-20-ak által a globális növekedés 2 százalékkal való fokozására strukturális reformok végrehajtásával tett vállalás csak azt mutatja, hogy a szándék és annak megvalósítása mennyire két különböző dolog" - fogalmazott.

Mario Draghi a jegybanki konferencián tartott beszédében nem tett említést a Brexit euróövezeti következményeiről.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×