Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szorosabb jegybanki együttműködést sürget az EKB elnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ jegybankjainak informális együttműködése keretében összehangolt monetáris politikát szorgalmazott Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a portugáliai Sintrában rendezett jegybanki konferencián.

Minden jegybank alapvetően ugyanazokkal a problémákkal szembesül - jelentette ki az EKB elnöke. Hozzátette: a monetáris politika összehangolásával a jegybankok nagyban hozzájárulhatnának az eltérő ütemben gyarapodó gazdaságok közötti súrlódások csillapításához, az átgyűrűző destabilizáló hatások kivédéséhez. A monetáris politika azonban maga is máshová átgyűrűző destabilizáló hatásokat tud gerjeszteni, különösen akkor, ha gazdasági ciklusok nincsenek egymással szinkronban - mutatott rá.

A feltörekvő gazdaságok a Fed szigorodó monetáris politikájával párhuzamosan a devizaárfolyam- és tőkeáramlás-ingadozások számos hullámának voltak kitéve az elmúlt három évben. Ez a folyamat felvetette a monetáris politika globális szintű egyeztetése iránti igényt is, amibe a függetlenségüket féltő jegybankok érthető módon ódzkodnak belemenni - mutatott rá Mario Draghi.

Megjegyezte azonban, hogy nem kell feltétlenül formálisan koordinálni globális szinten a jegybankok monetáris politikáját. "Politikánk összehangolásával azonban mindannyian csak nyerhetünk" - szögezte le. Az összehangolás alatt azt érteni - fejtette ki Mario Draghi -, hogy "megosztjuk egymással a mindannyiunkat egyaránt sújtó nehézségekről szerzett ismereteinket és elkötelezzük magunkat amellett, hogy saját monetáris politikánkat a közösen felállított diagnózisra alapozzuk" - fogalmazott.

A jegybankok egymással ellentétes monetáris politikája piaci bizonytalanságokhoz vezethet, egy devizaháborúból pedig, a nemzeti devizák egymással versengő leértékeléséből mindenki csak vesztesen kerülhet ki - szögezte le.

A jegybankoknak nem szabad feladni törekvésüket az árstabilitás garantálására. Sokkal könnyebben elérhetik viszont céljaikat, ha ebbe más gazdaságpolitikai területek is besegítenek. A világ vezető gazdaságainak a növekedés fellendítésére tett ígéretek megvalósítása azonban kiábrándítóan eredménytelen maradt - mutatott rá Mario Draghi. "A G-20-ak által a globális növekedés 2 százalékkal való fokozására strukturális reformok végrehajtásával tett vállalás csak azt mutatja, hogy a szándék és annak megvalósítása mennyire két különböző dolog" - fogalmazott.

Mario Draghi a jegybanki konferencián tartott beszédében nem tett említést a Brexit euróövezeti következményeiről.