eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Meglódult a balatoni ingatlanforgalom

A Balaton-parti településeken éves szinten 1300-1500 lakáspiaci tranzakciót regisztráltak az elmúlt években, 2016-ra pedig akár 2500 értékesítés is lehet, amelyhez hasonló mennyiségű adásvétel utoljára 2008-ban volt a Balatonnál - derül ki az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat üdülőpiaci körképéből.

Az OC szerdai tájékoztatása szerint 5-15 százalékos áremelkedést regisztráltak az év első öt hónapjában az egy évvel ezelőttihez képest. Az árak között azonban rendkívül nagy a különbség attól függően, hogy az ingatlan melyik településen, és azon belül a vízparthoz képest hol helyezkedik el.

A nagyobb balatoni településeken, például Siófokon, Balatonfüreden vagy Hévízen 30-40 százalékkal is emelkedtek a nyaralók árai a tavalyi azonos időszakhoz képest. Alig változtak viszont az árak a Balaton nyugati medencéjében a kisebb településeken, amelyek a fővárosból nehezebben megközelíthetőek.

Nagy a kereslet a vízparti ingatlanok iránt, és ez az árakat is felhajtotta, 30-40 százalékos különbség is van a vízpartra néző és a mögöttes utcákban található üdülők ára között.

A Balatonon jelenleg a legdrágább települések Balatonfüred, Balatonlelle és Hévíz.

Az OC tapasztalatai szerint az eredetileg meghirdetett kínálati árnál 10-15 százalékkal olcsóbban kelnek el az ingatlanok, de a legdrágább településeken gyakorlatilag alku nélkül veszik meg a jó adottságú ingatlanokat, illetve az ilyenekért verseny van.

A Velencei-tónál is hasonló a helyzet, a tó központi településének tekintett Gárdonyban 30-40 százalékos drágulás a jellemző, Velencén 20 százalékos emelkedést mértek a tavalyi év azonos időszakához képest a nyaralók piacán. A kisebb településeken ennél mérsékeltebbek az árak és az áremelkedés.

A Velencei-tónál is egyértelműen nagyobb az érdeklődés a vízparti, vízpart közeli ingatlanok, illetve azok iránt, ahol kilátás nyílik a tóra, ezek a településeken belül 10-30 százalékkal többért kelnek el.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×