eur:
394.05
usd:
370.03
bux:
65561.09
2024. április 19. péntek Emma

Nem biztos, hogy elég az egészségbiztosítási és a bankkártya biztosítása

A külföldre utazó magyarok mindössze egyharmada köt utazási biztosítást, holott az akut problémák - legyen az betegség vagy poggyász elveszítése -intézése sokszor drága külföldön - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. Fülöp Zsuzsanna felügyeleti szóvivő hozzátette: az európai egészségbiztosítási kártya is csak korlátozottan használható.

„Külföldre utazóknak érdemes megfontolni a biztosításkötést, mert ezek olyan speciális termékek, amelyek egyszerre nyújtanak fedezetet a betegségre, balesetre, poggyászkárra és jellemzően magukba foglalják az utazási segítségnyújtást, az úgynevezett asszisztencia szolgáltatást, a felelősségbiztosítást, illetve a hivatalos, jogi eljárások költségeit is” - mondta a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Fülöp Zsuzsanna kiemelte, Magyarországon többmillió ember utazik évente külföldre, de csak minden harmadik köt utasbiztosítást.

"Sokan azt gondolják Európába elegendő az unió területén érvényes egészségbiztosítási kártya, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál lehet ingyenesen kiváltani, de tudni kell, hogy az csak korlátozottan vehető igénybe, elsődlegesen sürgősségi ellátásra, és csak azoknál a szolgáltatóknál, amelyek a helyi társadalombiztosítási szervvel szerződésben állnak. Azonban a népszerű nyaralóhelyeken magánorvosi szolgáltatás működik, ahol ez a kártya nem használható. A bankkártyához kapcsolódó utazási és baleset-biztosítást is gyakran használják, de itt is érdemes körültekintetőnek lenni és a pénzügyi intézetnél tájékozódni a biztosítás feltételeiről, ugyanis ezek a szolgáltatások nem személyre szabottak, és van olyan eset is, amikor csak érvényes a biztosítás, ha a bankkártyát a célországban előzetesen használtuk" - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Fülöp Zsuzsanna elmondta, a Magyar Nemzeti Bankhoz kevés bejelentés érkezik az utasbiztosítással kapcsolatban, ami azt mutatja, hogy jellemzően nincs probléma, vagy azt közvetlenül a biztosítótársasággal tudják rendezni az ügyfelek.

"Az elmúlt évben leginkább a kárigények elutasítását, a kártérítés mértékét kifogásolták az ügyfelek, illetve gyakori kifogás, hogy a bűncselekménnyel összefüggően, a külföldi munkavállalásra, illetve a járatkiesésekre nem terjed ki a biztosítás. Voltak olyan esetek is, amikor az utas külföldi ellátását még fedezte a biztosítás, de a hazaszállítást már nem. Előfordult az is, hogy valakinek volt útlemondási biztosítása, mégis 20 százalék önrészt kellett vállalnia a repülőjegy törlése miatt. Ezeket a kikötéseket általában a szerződési feltételek tartalmazzák, ezért fontos, hogy tanulmányozzuk mielőtt kiválasztjuk a biztosítást" - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×