eur:
393.14
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Csökkentés és növelés is van az új adócsomagban

Csökkentés és növelés is van az új adócsomagban

Adócsökkentés és -növelés is van egyidejűleg a most elfogadott adó jogszabályi változásokban - hívta fel a figyelmet a PWC Magyarország menedzsere. Farkas Gábor szerint a módosítások nagy része a gazdaság fehérítésének irányába hat.

A PWC Magyarország menedzsere elmondta, az adócsomagban vannak jelentős adócsökkentések, és nyilván a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében, például a jövedéki adó esetében, inkább adóemelésről beszélhetünk.

Farkas Gábor hozzátette: „nagyon fontos és viszonylag előremutató intézkedés, hogy 2016. július 1-től bevezetik a feltételes adómegállapítás ellenőrzését. Eddig ilyen intézmény nem volt az adózásban. Ha valaki a feltételes adómegállapítás folyamatán keresztül megy a Nemzetgazdasági Minisztériumban, akkor olyan papírt kap, ami minősíti azt az ügyletet, vagy szerződést, amit a jövőben folytatni kíván, tulajdonképpen bebiztosítja az adókezelését évekre előre, tehát az adóhatóság nem tehet azzal ellentétes megállapítást. Ezt az intézményrendszert egészítették egy olyan ellenőrzési lehetőséggel, amelyben az adóhatóság kifejezetten azt fogja vizsgálni, hogy a feltételes adómegállapításban az adózó által bemutatott tényállás valóban megfelel-e a valóságnak.”

„Fontos változás a magánszemélyeknek és a vállalatoknak is a munkaerő mobilitásának elősegítése, ami kormányzati cél 2017. január 1-től, ezzel kapcsolatosan markáns változások jelentek meg az adócsomagban” - mondta a PWC Magyarország menedzsere.

Farkas Gábor kiemelte, az ellenőrzést érintő változások jelentős része kifejezetten gazdaságfehérítő hatású. Fehérítő, de igazából hibrid-megoldás az áfakulcs-csökkentés. 2017. január 1-től 5 százalékra csökken a baromfi, hús, tojás, illetve a friss tej áfakulcsa. Ez nagyban hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, hiszen azokat az adóalanyokat, akik csalás szándékával vannak az iparágban, arra kényszeríti, hogy olyasmivel foglalkozzanak, ahol még mindig 27 százalék áfát tudnak felszámítani. A fogyasztóknak is kedvező a döntés, hiszen a pénztárcánkon jelentős árcsökkenést érzünk majd a korábbi évekhez képest – tette hozzá a PWC Magyarország menedzsere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×