Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkentés és növelés is van az új adócsomagban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Adócsökkentés és -növelés is van egyidejűleg a most elfogadott adó jogszabályi változásokban - hívta fel a figyelmet a PWC Magyarország menedzsere. Farkas Gábor szerint a módosítások nagy része a gazdaság fehérítésének irányába hat.

A PWC Magyarország menedzsere elmondta, az adócsomagban vannak jelentős adócsökkentések, és nyilván a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében, például a jövedéki adó esetében, inkább adóemelésről beszélhetünk.

Farkas Gábor hozzátette: „nagyon fontos és viszonylag előremutató intézkedés, hogy 2016. július 1-től bevezetik a feltételes adómegállapítás ellenőrzését. Eddig ilyen intézmény nem volt az adózásban. Ha valaki a feltételes adómegállapítás folyamatán keresztül megy a Nemzetgazdasági Minisztériumban, akkor olyan papírt kap, ami minősíti azt az ügyletet, vagy szerződést, amit a jövőben folytatni kíván, tulajdonképpen bebiztosítja az adókezelését évekre előre, tehát az adóhatóság nem tehet azzal ellentétes megállapítást. Ezt az intézményrendszert egészítették egy olyan ellenőrzési lehetőséggel, amelyben az adóhatóság kifejezetten azt fogja vizsgálni, hogy a feltételes adómegállapításban az adózó által bemutatott tényállás valóban megfelel-e a valóságnak.”

„Fontos változás a magánszemélyeknek és a vállalatoknak is a munkaerő mobilitásának elősegítése, ami kormányzati cél 2017. január 1-től, ezzel kapcsolatosan markáns változások jelentek meg az adócsomagban” - mondta a PWC Magyarország menedzsere.

Farkas Gábor kiemelte, az ellenőrzést érintő változások jelentős része kifejezetten gazdaságfehérítő hatású. Fehérítő, de igazából hibrid-megoldás az áfakulcs-csökkentés. 2017. január 1-től 5 százalékra csökken a baromfi, hús, tojás, illetve a friss tej áfakulcsa. Ez nagyban hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, hiszen azokat az adóalanyokat, akik csalás szándékával vannak az iparágban, arra kényszeríti, hogy olyasmivel foglalkozzanak, ahol még mindig 27 százalék áfát tudnak felszámítani. A fogyasztóknak is kedvező a döntés, hiszen a pénztárcánkon jelentős árcsökkenést érzünk majd a korábbi évekhez képest – tette hozzá a PWC Magyarország menedzsere.