eur:
393.95
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az ellenzék szerint adót emel az új törvény

Az MSZP és az LMP szerint adóemelést jelent a jövedéki adótörvény módosítása.

Az Országgyűlés által elfogadott új jövedéki adótörvény a kőolaj világpiaci árához kötötte és annak jelenlegi mértéke alapján szeptembertől emelhetővé tette az üzemanyagok jövedéki adóját. Ennek értelmében akkor emelkedik a benzin és a gázolaj ára, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alá csökken. Ebben az esetben a gázolaj közterhe literenként 10, a benziné 5 forinttal növekszik. Emellett a dohánytermékek jövedéki adóterhelése 2017 végére az elfogadott jogszabály szerint harmadával nő.

A módosítás hétfői záróvitája során a szocialista Józsa István mindkét esetben a kabinet adóemeléséről beszélt.

"Ha a hazai fogyasztók örülnének annak, hogy a világpiacon alacsony az olajár, ezt az a kormány most egy kicsit csorbítja. A kormány 2017 végéig 29 százalékkal emeli meg a dohánytermékek jövedéki adóját, tehát itt is egy adóemelésről van szó."

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szintén nem értett egyet az adóemeléssel.

"Szögezzük le, valójában rejtett adóemelést tervez a kormány. Az emberek számára már így is érthetetlen, hogy az olaj világpiaci árának radikális csökkentése óta ők miért nem fizetnek arányosan kevesebbet a benzinkutaknál. Ez a módosítás csak jobban megzavarja és átláthatatlanabbá teszi a rendszert."

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára zárszavában aláhúzta, hogy az üzemanyagok jövedéki adója csak addig emelkedik, amíg alacsonyan van a kőolaj világpiaci ára, míg a dohánytermékek adóterhe uniós előírásra emelkedik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×