eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csökkenő roamingdíjakkal indul a nyár

Csökkenő roamingtarifákkal indul az idei nyár, mivel április 30-tól kevesebbe kerül a telefonos barangolás - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán az MTI-vel, a közlemény szerint a részletekről a hatóság új animációs kisfilmben is tájékoztatja a fogyasztókat.

A tájékoztatás szerint a hatóság honlapján és a Youtube-on is közzétett kisfilm közérthetően és tömören magyarázza el a Gondos család példáján keresztül, hogy milyen perc-, SMS- és adatforgalmi díjakkal találkozhatnak a magyarországi szolgáltatást külföldön használó fogyasztók. Emellett megfontolásra érdemes tanácsokat ad ahhoz, hogy a roamingszámla ne okozzon meglepetést a hazatérés után sem. A hatóság marketingkampánnyal támogatja, hogy a kisfilmben szereplő információk minél szélesebb közönséghez eljussanak.

A közlemény szerint a szpot újabb eszköz az NMHH kezében ahhoz, hogy fokozza az állampolgárok hírközlési ügyekben való tájékozottságát, és arra ösztönözze őket, hogy a média- és hírközlési szolgáltatásokat tudatosan, a feltételeket mérlegelve, felelősen vegyék igénybe. A humoros elemeket sem nélkülöző animációs film célja az, hogy különösen a fiatalok figyelmét - legalább a szpot időtartamának rövid idejére - lekösse, és hasznos információkat nyújtson számukra is a témában - áll a közleményben. A film előző verziója - amely a korábban érvényes szabályokat ismertette - több százezres nézettséget ért el az interneten - hívta fel a figyelmet a hatóság.

Az NMHH közölte, hogy a szolgáltatók árképzése egy uniós rendelet szabályozása alapján vált árnyaltabbá, és aminek köszönhetően április 30-tól csökkentek a tarifák. A roamingolásért a magyarországi díjakon felül csak a rendeletben meghatározott - a korábbinál jóval alacsonyabb költségeket eredményező - többletdíjakat, roamingfelárat, roamingtöbbletdíjat számíthatják fel a szolgáltatók. Jelenleg tehát már az egyes díjcsomagok saját belföldi, hálózaton kívüli egységára is megjelenik a számításban, de a roamingdíj maximális mértékét is rögzítették - közölték.

A szabályok az unión belül, valamint a szabályozáshoz csatlakozó Andorra, Liechtenstein, Norvégia és Izland mobilhálózataiban érvényesek. Ez a többletdíj - a saját belföldi, hálózaton kívüli egységáron felül - egy perc hívásindítás és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb nettó öt eurócent, hívásfogadás esetén nettó 1,14 eurócent percenként, SMS-enként pedig nettó két eurócent lehet. Az új számítás szerinti roamingdíj teljes összege nem haladhatja meg a régi, egységesen meghatározott díjakat: hívásindítás esetén az ársapka bruttó 72,86 forint percenként, hívásfogadásnál 19,17 forint - ez Magyarországon ingyenes -, SMS küldésnél 23,01 forint üzenetenként, adatküldés esetén pedig bruttó 76,69 forint megabytenként.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×