eur:
393.79
usd:
368.18
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ennyi áramot nyerünk megújuló energiákból

10 és fél százalék feletti volt a megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termelés 2015-ben, ami az előző évhez képest 0,7 százalékos növekedés - közölte a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal. A hivatal szóvivője azt mondta: a megújuló alapú villamosenergia több mint fele biomasszából származik, de tavaly megduplázódott a napenergiából származó villamosenergia termelés.

„A megújuló energiahordozókból termelt hazai villamosenergia a bruttó villamos energia termelésen belül 2015-ben 10,5% volt. 52% a biomasszából nyert villamos energia, a második legnagyobb a szél 22 százalékkal, utána jön a biogáz” - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

Hozzátette: a napenergiából nyert villamos energia 3%, de megduplázódott a tavalyi évhez képest és ez biztató tendencia.

„Komoly változás a kommunális hulladék megújuló részéből termelt villamos energia, amely 51%-os növekedést mutatott, ez szintén jelentős növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest” - jegyezte meg a szóvivő.

Mint mondta, a megkérdezettek 56%-a gondolja úgy, hogy nagyon fontos, hogy kevésbé környezetszennyező eljárásokkal állítsunk elő villamos energiát. További 35% ezt ugyancsak fontosnak minősíti.

„Viszont ha azt a kérdést tesszük fel, hogy akár 5 százalékkal magasabb villamos energia számlát kifizetne-e, akkor a lakosság 59%-a a biztosan nem, 17%-a pedig a valószínűleg nem választ adja” - fogalmazott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

Scherer Zsolt szerint hasonló eredmény látható a vállalkozások szempontjából, ott a lakosság 58%-a nyilatkozik úgy, hogy biztosan nem, 17%-a pedig a valószínűleg nem választ adja erre a kérdésre.

„Ez azt mutatja, hogy mind a lakosság, mind a vállalati fogyasztók kétharmada, tehát túlnyomó többsége rendkívül árérzékeny, és hiába tartja fontosnak, hogy kevésbé környezetszennyező eljárásokkal állítsunk elő villamos energiát, ennek költségeit már nem akarja vállalni” - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×