eur:
392.69
usd:
366.44
bux:
66280.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Belendült a lakáspiac

A tavalyi trendforduló után idén tovább élénkülhet a magyarországi lakáspiac - áll a Magyar Nemzeti Bank első Lakáspiaci jelentésében. Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: mind a makrogazdasági környezet, mind pedig a kormányzati ösztönzők segítik a lakáspiaci élénkülést idén.

Mindenképpen fordulópontot látni a lakáspiacban, ami már tavaly elkezdődött, ezzel párhuzamosan pedig bővül a lakáshitelezés is. Ugyanakkor ebben az élénkülésben látszik egyfajta szegmentáltság. Egyrészt a használt lakások felé irányul a kereslet, amiben szerepet játszik, hogy nagyon alacsony a kínálat, de alacsony az építkezések száma is. Másrészt területi alapon is tisztán látható a szegmentáltság: elsősorban a budapesti és az agglomerációs, valamint a soproni és a Győr környéki piac élénkült – ismertette a jegybank lakáspiaci felmérésének eredményeit az MNB ügyvezető igazgatója.

Virág Benedek beszámolt arról, hogy 2015 folyamán az új lakáshitelek volumene mintegy 50 százalékkal bővült, tehát e téren jelentős élénkülés tapasztalható. Ezzel együtt összességében a lakáspiaci hitelállomány továbbra is zsugorodik, 4,6 százalékkal a 2015-ös év folyamán. Ennek az az oka, hogy a válság előtt felvett túlzott hitelkiáramlás hatására olyan az állomány, amelynek az amortizációja – tehát a visszafizetések, a tőketörlesztések - meghaladja az új kihelyezéseket.

Összességében 2015-ben több mint tíz százalékkal emelkedtek a lakásárak. Ám a lakásárakban is megmutatkozik a szegmentáltság, elsősorban a budapesti és a nyugat-magyarországi régióban – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Ami pedig a jövőt illeti: minden tényező a további élénkülés irányába hat.

Keresleti oldalon nagyon élénk lakástámogatási program kezdődött. A családi otthonteremtési kedvezmények mellett az áfa-csökkentés is serkentő hatású, de ezt segíti az alacsony kamatkörnyezet is, ami kedvez a hitelfelvételnek és ezáltal a lakásvásárlásnak is. Emellett élénkítőek a kedvező makrogazdasági folyamatok is, amik a lakosság számára a foglalkoztatottságban és a reáljövedelmek növekedésében érhetőek tetten – mondta Virág Benedek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×