eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Drágább lesz a szabolcsi gyümölcs a fagykár miatt

Károkat okozott az április fagy a szabolcsi gyümölcsösökben. Ezért elképzelhető, hogy jelentősen drágulni fog a meggy, a barack és a cseresznye ára. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke beszélt erről az InfoRádiónak.

„Szabolcs megyében, mint a legnagyobb gyümölcstermesztő vidéken a kisebb fagykár is sok személyt és nagy területet érint. Sok helyen volt a megyében, Nyírbátor és Nagykálló járásokban is 4 és -6 fok közötti hőmérséklet, és ez nagy károkat okozott. Az alma, a meggy, a cseresznye, a barack és a szamóca 100 százalékos fagykárt szenvedtek” - mondta Rácz Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Hozzátette: összesítve a megyei adatokat a 70-80%-os fagykár előzetes becslések szerint a megye körülbelül 20 százalékát érintette.

„Még nem tudjuk, hogy mindez mekkora terméskiesést okozhat, meg kell várni, amíg a gyümölcsök a természetes hulláson átesnek. A kötelező biztosítási rendszeren belül minden gazda kap majd kárenyhítést, aki a gazdaságában 30%-nál nagyobb kárt szenvedett” - hangsúlyozta az agrárgazdasági kamara megyei elnöke.

Mint mondta, ez a kár a gyümölcspiacon mindenképpen árváltozást fog jelenteni.

„Az alma, a meggy, a cseresznye és a szamóca biztosan drágulni fog, hiszen a csonthéjasok nagyon érzékenyek a fagyra. Őszibarack nem is nagyon marad majd a fán, mert szintén nagyon érzékeny, és ez nyilván befolyásolja majd az árakat – mondta Rácz Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×