eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65119.45
2024. április 19. péntek Emma

Varga Mihály: Nincs messze a nullás költségvetés

Működési hiány nélkül tervezik a jövő évi költségvetést, ösztönözné a kabinet a készpénzforgalom visszaszorítását és június végéig bevásárolhatja magát az állam az Erste Bankba - egyebek mellett erről számolt be a nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetség testületi ülésén. Varga Mihály miniszter az ülés után exkluzív interjút adott az InfoRádiónak.

„Abban egyetértettünk a Bankszövetséggel, hogy a céljaink közösek, az együttműködést fenn kell tartani. Ez a két cél: a magyar gazdaság növekedési lendületének fenntartása és a családok előre jutásának megkönnyítése. Az elmúlt években nagyon komoly munkát végeztünk el, amelynek komoly állomásai voltak. Megvalósult a jelzáloghitelek forintosítása, lehetőséget teremtettünk arra, hogy a gépjármű- és személyi hitelek átváltása is megtörténhessen. A számokon azt látjuk, hogy az újonnan kihelyezett háztartási hitelek száma is jelentősen emelkedett, 2014-ről 2015-re 34 százalékkal, ez azt jelenti, hogy körülbelül 690 milliárd forintnyi új hitelt nyújtottak a bankok a lakosságnak. De azt is látjuk, hogy a magyar bankrendszerben még mindig viszonylag magas a nem teljesítő hitelállomány aránya és dolgoznunk kell azon, hogy a következő években ez az arány csökkenjen” - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak adott interjúban.

Varga Mihály: Nincs messze a nullás költségvetés

Hozzátette: szerencsére a jegybank létrehozta a Mark Zrt.-t, amely a vállalati hitelek esetén tud segíteni, a kormány pedig arra törekszik, hogy a háztartások esetében a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. legyen hivatott a gondok kezelésére.

„Tájékoztattam a Bankszövetséget a következő hetek-hónapok tervezett intézkedéseiről. A kormány dolgozik a 2017-es költségvetés előkészítésén, amelyet parlamenti vitára szeretnénk bocsátani. Ennek az utolsó előkészítési fázisában vagyunk. Szeretnénk, ha a fegyelmezett fiskális politika folytatódna, azaz nem tervezzük, hogy a 2% körüli hiánytól jelentősen elmozduljunk. Célul tűztük ki magunk elé, hogy a magyar állam működése lehetőség szerint hiány nélkül valósuljon meg, tehát arra teszünk javaslatot, hogy a működési költségek tekintetében a bevételek teljes egészében fedezzék a kiadásokat, és csak olyan helyzetben állhasson elő hiány a magyar államháztartásban, ahol valamilyen fejlesztés vagy beruházás valósul meg ellentételezésként” - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy szeretnék fenntartani a lakáspiaci forgalom élénkülését, amely a Magyarországon működő bankok hitelezési lehetőségét is bővíteni fogja.

„Tervezünk új intézkedéseket is. Felvetettem a testületi ülésen, hogy érdemes volna kicsit megvizsgálni a magyar készpénzforgalom alakulását, tekintettel arra, hogy az elmúlt 5 évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon. Elég jó szakmai háttér áll rendelkezésre ahhoz, hogy azt mondhassuk: ahol magas a készpénzállomány egy országban, ott általában a feketegazdaság aránya is magasabb. Ezt látjuk Magyarországon is, tehát a cél az, hogy a következő évi költségvetésben már lépéseket tegyünk a készpénzállomány, ezáltal a feketegazdaság arányának csökkentésére, és csökkenthessük a lakosság és a központi intézmények készpénzforgalomból adódó költségeit” - hangsúlyozta Varga Mihály.

Mint mondta, annak kiderítéséhez bővebb elemzésre lesz szükség, mi okozza, hogy Magyarországon viszonylag alacsonyabb az elektronikus készpénzhasználat, de számításaik szerint a „készpénz népszerűségében” nemcsak a tranzakciós illeték játszik szerepet, hanem a bankkártya-elfogadóhelyek alacsony száma. A nemzetgazdasági miniszter szerint jóval kevesebb POS-terminál van, mint online pénztárgép és a POS-terminálok kiépítési és fenntartási költségei túlságosan magasak.

„Ezeken a költségeken próbálunk csökkenteni, és szeretnénk azokat a technikai akadályokat elhárítani, amelyek a terminálok kiépítése előtt állnak, ezáltal pedig nőne az elfogadóhelyek száma. A bankok részéről egy erőteljesebb ösztönzést várnánk annak érdekében, hogy az elfogadóhelyek bővüljenek” - jegyezte meg a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály arról is tájékoztatta a Bankszövetség képviselőit, hogy a tavaly megkötött EBRD-szerződést továbbra is szeretné betartani a magyar kormány, ennek részeként jelentősen csökkentették a bankadó mértékét. Elmondta azt is, hogy félévkor megvizsgálják, ez hogyan hatott a hitelezésre és a bankok működésére.

Varga Mihály: Nincs messze a nullás költségvetés

„Ahhoz, hogy a jövő évben továbblépjünk és betartva ezt a megállapodást a bankadó további csökkentése merüljön fel, látnunk kell, hogy a hitelezésben milyen folyamatok indultak el. Másrészt arról is szóltam – tekintettel arra, hogy a Bankszövetség ülése az Erste Bank Magyarország székházában volt – hogy az Erste 15%-os megvételét a kormány továbbra is tartani szeretné. Jelenleg zárás alatt áll a tulajdonrész árának megvizsgálása, a reális érték kialakítása, ha ez megtörténik, akkor remélhetőleg már ebben a félévben sor kerülhet a megállapodás megkötésére” - számolt be a részletekről Varga Mihály.

Mint mondta, így az EBRD és Magyarország is 15-15 %-os tulajdonrészt kaphat az Erste Hungary magyarországi leánybankban.

„Az utolsó kérdés egyeztetése zajlik, már csak az i-re kellene feltenni a pontot, hogy egymás tenyerébe csapjunk az árat tekintve. A kormány felkérésére egy pénzintézet megvizsgálta, hogy az Erste Hungary milyen értéket képvisel, ez alapján tett javaslatot a kialakítandó vételárra. Ha meg tudunk állapodni, akkor július végiéig a tranzakció a szerződés megkötésével megtörténhet” - fűzte hozzá Varga Mihály.

Az InfoRádiónak arra kérdésére, hogy a jövő évi költségvetés már nullás költségvetés lehet-e, Varga Mihály azt válaszolta, a működés tekintetében ez mindenképp megtörténhet, hiszen a tavalyi év hiánya a várakozásokat jóval alulmúlóan csak 1,9% volt.

„2,4%-os hiányt terveztünk, 0,5%-kal kisebb mértékű lett az államháztartás hiánya. Ettől már nincsen messze egy nullás költségvetés elkészítése. De mi is látjuk, hogy a mostani tervezési munkában milyen szempontok merülnek föl: a megkezdett beruházások folytatása, az ehhez szükséges állami források rendelkezésre bocsátása. Az adócsökkentésben is szeretnénk előre lépni, és szeretnénk újabb területeket adócsökkentés szempontjából megvizsgálni. Az is fontos cél, hogy a társadalmi felzárkózás, a bérfelzárkóztatás is további összegeket kapjon, hiszen olyan életpályákat szeretnénk elindítani, amelyek korábban nem szerepeltek a költségvetésben. Ilyen például az adóhivatali dolgozók életpályájának elindítása vagy a kormánytisztviselők bérének megvizsgálása. Ezek erőteljesen abba az irányba húzzák a költségvetést, hogy a hiány nagyjából a változatlan szinten legyen. De szerencsére jövőre is azzal tervezhetünk, hogy növekedési fázisban lesz a gazdaság, ezért úgy számolunk, hogy részben a gazdaság fehéredéséből, részben pedig a gazdaság növekedéséből többletforrásaink lesznek a bevételi oldalon” - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Hozzáfűzte: összességében jó esélyünk van arra, hogy a 2017-es költségvetés működési szempontból zéró deficites költségvetést jelentsen.

„Ez már a tavalyi költségvetésben is előállt, hiszen ha valaki megnézi a részletes adatokat, akkor azt láthatja, hogy ha Magyarországnak nem kellene a korábban felvett hiteleit törleszteni, akkor a magyar költségvetés már mai állapotában is jelentős többletet mutatna. Tavaly ez az összeg 1,7% százalékát érte el a bruttó hazai terméknek, tehát jó esélyünk van arra, hogy az adósság csökkentésével egyre közelebb jussunk a zéró deficites költségvetéshez” - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×