Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Moody's: nem javul az orosz bankok működési környezete

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A folyamatos recesszió, az alacsony olajár és a rubel meredek gyengülése közepette továbbra sem javul az orosz bankrendszer működési környezete, sőt egyes eszközminőség-mutatók jelentős romlása várható az idén - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: az orosz hazai össztermék (GDP) 2 százalékos visszaesését várja 2016-ra a tavaly mért 3,7 százalékos GDP-csökkenés után. Ehhez járul a rubel 2014 vége óta bekövetkezett 25 százalékos gyengülése a dollárral szemben, ami további nyomást gyakorol az orosz bankrendszer hitelportfolió-teljesítményére és tőkerátáira, tekintettel arra, hogy 2015 végén az orosz bankok követelésállományának 35 százaléka deviza-kinnlevőség volt.

Ebben a helyzetben a Moody's londoni elemzői azzal számolnak, hogy a problémás hitelek aránya a teljes kinnlevőség-állományon belül az idén eléri a 14-16 százalékot. A cég becslése szerint ez az arány 2015 végén 11 százalék volt.

Az orosz bankszektor - a helyi könyvelési normák szerint - tavaly összességében nyereséget termelt, de ennek ára a csökkenő tartalékolás volt. A globális vállalati elszámolási szabványok harmonizálására hivatott rendszer (International Financial Reporting Standards, IFRS) normái alapján a tavalyi év első felében 60 százalék volt a problémás kinnlevőség-állomány arányában számolt szektorszintű hitelveszteségi tartalékráta a 2014 végén mért 89 százalék után - áll a Moody's hétfői londoni elemzésében.

Néhány napon belül ez a második erősen negatív kicsengésű helyzetértékelés a Moody's részéről az oroszországi folyamatokról. A hitelminősítő március elején leminősítési felülvizsgálat alá vette Oroszország már most sem befektetési ajánlású, "Ba1" szintű államkötvény-besorolását, az olajpiaci árzuhanásból eredő szerkezeti sokkhatásokra hivatkozva.

A felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött indoklásában a Moody's kiemelte, hogy a tavaly szeptemberrel zárult egy évben a globális olajárak megfeleződtek, az azóta eltelt időszakban pedig további 40 százalékkal zuhantak.

A Moody's közölte, hogy felülvizsgált előrejelzése szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagárfolyama az idén mindössze 33 dollár, jövőre 38 dollár lesz, és 2019-ig is csak 48 dollárra emelkedik.

A cég ebben a környezetben a következő négy évre alig 0,4 százalékos reálnövekedést vár az orosz gazdaságban.

A Moody's becslései szerint a nyersolaj- és földgáztermelés a teljes orosz export csaknem 60 százalékát adja, és 17 százalékkal részesedik az éves hazai össztermékből. Tavaly a szénhidrogén-termelésből eredt a szövetségi államháztartás bevételeinek hozzávetőleg 43 százaléka - állt a hitelminősítő elemzésében.

Az utóbbi időben más nagy londoni házak is egyre komorabb előrejelzéseket adnak az orosz gazdaság teljesítményére a csökkenő olajárak miatt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének iparági elemzői új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy eddig az orosz hazai össztermék 0,5 százalékos idei visszaesésével számoltak, de ezt a várakozásukat 40 dolláros idei átlagos olajárat valószínűsítő becslésükre építették.

A cég nyersanyagpiaci stábjának új előrejelzése szerint azonban az irányadó Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016-ban 31,25 dollár lesz, és a JP Morgan londoni elemzői emiatt most már 1,5 százalékos orosz GDP-visszaesést várnak az idén.

A cég szakértői szerint az ennyire alacsony olajárak környezetében már a gyenge rubel sem javítja jelentősen a költségvetés pozícióit, így az orosz kormánynak végül nagy valószínűséggel kemény kiigazító lépéseket kell majd tennie.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői legutóbbi, ugyancsak jelentősen rontott prognózisukban közölték: 2016-ra már 2,1 százalékos visszaeséssel számolnak az orosz gazdaságban, és jövőre is csak 0,9 százalékos növekedést várnak. A ház eddig az orosz hazai össztermék 0,8 százalékos idei csökkenését valószínűsítette, és 2017-re szóló előrejelzésében 1,7 százalékos növekedés szerepelt.