Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért lassult az infláció februárban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A januári 0,9 százalékról februárra 0,6 százalékponttal, 0,3 százalékra csökkent az éves infláció, amit az üzemanyagok árcsökkenésének 5,4-ről 11,2 százalékosra gyorsulásával magyarázott kedden kiadott elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az éves maginfláció 0,1 százalékponttal, 1,4 százalékra csökkent - emelte ki az inflációs alapfolyamatokat megragadni hivatott alapmutatókról közölt jelentésében a jegybank.

Az előző hónaphoz képest mindhárom mutató - az indirekt adóktól megtisztított maginfláció, a keresletérzékeny és a ritkán változó árú termékek inflációja - csökkent, és a mutatók szintje továbbra is visszafogott inflációs környezetet jelez. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,3-ról 1,2 százalékosra, a keresletérzékeny termékek inflációja 1,9-ről 1,6, a ritkán változóárú termékek inflációja 2,0 százalékról 1,8 százalékra mérséklődött.

A volatilisebb, főként a költségváltozásokra érzékenyebb tételek - élelmiszer és energia - árai összességében az árcsökkenés irányába hatottak, miközben a keresletérzékeny termékek inflációra gyakorolt hatása az utóbbi időben nem változott - állapította meg az MNB.

Az iparcikkek éves inflációs rátája januárhoz képest enyhén csökkent, bár az elmúlt másfél év átlagánál továbbra is magasabb szinten áll. A tartós iparcikkek árai kis mértékben emelkedtek, míg a nem tartós iparcikkek árai enyhén mérséklődtek az előző hónaphoz képest. Az iparcikkek árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet együttes hatása alakítja - jegyezte meg az elemzés.

Februárban a piaci szolgáltatások árai a korábbi éveknek megfelelő havi emelkedést mutattak, a termékkört visszafogott árdinamika jellemzi. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árai lényegében nem változtak az előző hónaphoz képest, a feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje stagnált - közölték.

A szabályozott termékek széles körében változatlanok maradtak az árak az előző hónaphoz képest - tette hozzá az elemzés és hangsúlyozta, hogy a lakosság inflációs várakozásai csökkentek, és az alacsony inflációs folyamatokkal összhangban mérsékelt szintűek.