eur:
394
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Stabilra vette vissza pozitívról a portugál adósosztályzat kilátását a Fitch Ratings

Stabilra vette vissza a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról Portugália "BB plusz" szintű, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban a vártnál sokkal gyengébb költségvetési teljesítménnyel indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő e lépésével egyelőre levette a napirendről Portugália átsorolását a befektetési ajánlású adósosztályzati sávba.

Indoklásában kiemelte, hogy becslései szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány tavaly 4,2 százalék volt az eredeti célként kitűzött 2,7 százalék helyett.

A Fitch szerint a portugál kormány idei deficitcsökkentési tervét is kockázatok terhelik, mivel az előzetesen meghatározott 2,2 százalékos hiánycél "derűlátó" növekedési várakozásokra alapul.

A Fitch Ratings nemrégiben Londonban ismertetett legutóbbi besorolási előrejelzésében még azt közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel Portugália és Magyarország lesz a következő olyan államadós, amely e cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz" - vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el -, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.

A Fitch ezt a pozitív kilátást vonta meg pénteken Portugáliától.

Magyarország szintén "BB plusz" besorolására a Fitch Ratings továbbra is a tavaly májusban megadott pozitív kilátást tartja érvényben.

A Fitch Ratings az idén először május 20-án, utána november 18-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×