Inforádió

Meghallgatom Élő adás

KSH: 7 százalékkal nőttek a beruházások 2015 negyedik negyedévében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A múlt év utolsó negyedévében 7,0 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és ezzel az első három negyedév 3,2 százalékos visszaesése után az év egészében 0,6 százalékkal haladta meg az előző évit - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A negyedik negyedévi nagy növekedés az előző negyedévi 6,7 százalékos visszaesés után elsősorban a költségvetési szervek beruházásainak köszönhető, ahol 70 százalékos volt a növekedés, míg a vállalakozások körében 6,2 százalékkal csökkent a beruházások volumene. Jelentős mértékben, 90 százalékkal nőttek a beruházások a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban, 40 százalékkal az oktatásban, és 36 százalékkal a művészet, szórakoztatás, szabadidő statisztikai körében.

A feldolgozó iparban 7,1, az építőiparban 6,5, a mezőgazdaságban 29,3 százalékkal elmaradtak a beruházások a 2014 utolsó negyedévétől.

2015-ben a beruházások 0,6 százalékos növekedésén belül 4,1 százalékkal nőttek a gépberuházások, míg az építési beruházások 2,3 százalékkal elmaradtak az előző évitől. Az év egészét tekintve is a költségvetési szervek beruházásainak 37 százalékos növekedése eredményezte az emelkedést, a vállalkozásoknál 1,7 százalékkal csökkentek a beruházások.