eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megvonta a befektetési ajánlású besorolást Brazíliától a Moody's is

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Brazíliától a Moody's Investors Service, így a dél-amerikai ország immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél bóvli kategóriába került.

A Moody's szerdán bejelentette, hogy a hosszú és rövid távú brazil szuverén adósságkötelezettségek besorolását rögtön két fokozattal "Ba2/Not Prime"-ra rontotta az eddigi "Baa3/Prime-3" szintről, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's (S&P) és a Fitch Ratings már tavaly átsorolta Brazíliát a spekulatív - befektetésre már nem ajánlott - kategóriába, és a várakozások szerint az S&P a jövő héten, majd nyomában a Fitch még mélyebbre süllyeszti a brazil besorolást.

Döntésének indoklásában a Moody's Investors Service rámutatott, hogy Brazília mély gazdasági recesszióba süllyedt, és a további külső sokkok kockázatainak közepette még nagyobbra duzzad az államadósság. A költségvetési konszolidáció lassú lesz, a gazdasági növekedés pedig vérszegény marad a következő két-három évben. A viharos belpolitikai helyzet megnehezíti a szerkezeti reformok végrehajtására és a költségvetési hiány leszorítására irányuló kormányzati erőfeszítéseket.

A brazil képviselőház december 3-án hagyta jóvá a Dilma Rousseff elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás (impeachment) megindítását a Petrobras olajipari óriás korrupciós botrányával összefüggésben. A politikai túlélésért küzdő államfőre nagy nyomás nehezedik baloldali szövetségesei részéről, hogy enyhítsen a megszorítások politikáján, és helyette a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéseket tegyen.

A brazil kormány közölte, hogy a Moody's döntése nem változtat a költségvetési hiány csökkentésére irányuló elkötelezettségén. Tavaly a hazai össztermék (GDP) 10 százalékára rúgott a deficit mértéke.

A Moody's azonban nem bízik a brazil ígéretekben, szerinte a kormány és a parlament nem lesz képes a stabilizáció és a reformok hiteles ütemtervét kidolgozni és megvalósítani a következő egy évben, ami pedig tovább csökkenti a befektetők bizalmát és a külső tartalékokat az erős belpolitikai bizonytalanságok közepette.

Latin-Amerika legnagyobb és egyben a világ hetedik legnagyobb gazdaságát a tavalyi második negyedévben érte el a recesszió. Piaci számítások szerint tavaly közel 4 százalékkal zsugorodott a gazdaság, idén pedig további több mint 3 százalékos visszaesés várható. Az infláció tavaly az utóbbi egy évtized legmagasabb szintjét érte el 10 százalékos értékkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×