eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tűzveszélyes a gyermekjelmezek több mint fele

A fogyasztóvédelem által vizsgált gyermek maszkok, jelmezek és parókák több mint fele tűzveszélyes - derült ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ellenőrzése során.

A termékbiztonsági vizsgálatok során 30-féle termékből 16 nem felelt meg a követelményeknek.

A gyermekeknek szánt maszkok és jelmezek jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készülnek, amelyek égésgátló adalék nélkül gyorsan, nagy lánggal égnek, ami tűz esetén gyorsan súlyos égési sérüléshez vezethet.

A legveszélyesebbek a műanyag fóliából készült jelmezek, amelyek rendkívül hevesen és gyorsan égtek. A textilből készült jelmezekkel idén sem volt probléma, azonban a parókák egy kivétellel továbbra sem mentek át a vizsgálatokon. A műanyagból készült álarcok általában megfelelnek a követelményeknek, de a szakemberek idén is találtak kétféle nagyon vékony anyagú, silány minőségű műanyag álarcot, amelyek megbuktak a vizsgálaton.

Az NFH felhívta a figyelmet a tájékoztatásban: a gyártók kötelezettsége szem előtt tartani, hogy a maszkok, parókák, jelmezek lánggal érintkezve vagy meg se gyulladjanak, vagy ha meggyulladnak, a láng eltávolodása után azonnal, vagy nagyon rövid időn belül kialudjanak, ezzel megelőzve a súlyos égési sérülést.

A nem biztonságos maszkokat és jelmezeket a hatóság kivonja a forgalomból. A veszélyes termékek magas aránya miatt a hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években a termékkör rendszeres, átfogó ellenőrzését.

A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján található.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×