eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ két budapesti kórháznál

A pénzügyi és vagyongazdálkodást érintően, valamint a belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében tárt fel hiányosságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) két budapesti kórház, a Péterfy Sándor utcai és a Jahn Ferenc-kórház ellenőrzésekor - közölte a szervezet csütörtökön.

A közlemény szerint az ÁSZ a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet 2008 és 2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését végezte el. A két intézmény fölötti irányítói hatásköröket 2011 végéig a Fővárosi Közgyűlés, 2012. január 1-jétől - amikor állami tulajdonba kerültek - az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) gyakorolta, egyes fenntartói, irányítói jogok gyakorlását pedig a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vette át - emlékeztettek.

A számvevőszék mindkét kórházra vonatkozóan megállapította, hogy az irányítói hatásköröket 2008 és 2011 között a közgyűlés részben szabályszerűen, 2012 és 2013 között az Emmi pedig szabályszerűen gyakorolta, a GYEMSZI azonban a jogszabályi előírásokat hiányosan érvényesítette. A tulajdonosi és fenntartói jogutódlás tekintetében a jogszabályi előírások hiányosan érvényesültek, mivel az ellenőrzött időszak végéig nem született meg az önkormányzat és a kormány közötti megállapodás, valamint az önkormányzat és a GYEMSZI közötti átadás-átvételi megállapodás.

A hatékony gazdálkodáshoz sem a közgyűlés, sem a GYEMSZI nem alakított ki mérhető teljesítmény-követelményeket. Az ellenőrzési jogosultságait a minisztérium és a GYEMSZI szabályszerűen gyakorolta, a közgyűlés viszont csak részben gyakorolta az előírásoknak megfelelően - írták a két kórházzal kapcsolatosan.

A csaknem 450 ezer budapesti lakost ellátó Péterfy Sándor utcai kórházról ezeken felül megállapították, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nem biztosította a szabálytalanságok megelőzését, feltárását, továbbá nem biztosított megfelelő feltételeket a szervezet integritását veszélyeztető korrupciós kockázatokkal szemben.

Az ellenőrzött időszakban nem volt biztosított az intézmény fizetőképessége, a szállítói és egyéb kötelezettségeknek határidőn túl tudott eleget tenni - folytatták. A szállítói kötelezettség állománya a 2008. január 1-jei mintegy 600 millió forintról 2013 végére több mint 2,6 milliárd forinttal nőtt, annak ellenére, hogy a kórház a szállítói kötelezettségek csökkentésére csaknem 3,2 milliárd forint fenntartói, illetve konszolidációs támogatást kapott. A lejárt szállítói tartozásállomány újratermelődött, a késedelem mértéke az ellenőrzött időszak végére emelkedett.

A Péterfy Sándor utcai kórház az erre vonatkozó jogszabályt megsértve nem folytatott le közbeszerzési eljárást mintegy 500 millió forint értékben (gyógyszer és élelmiszer beszerzés, informatikai eszközök bérlése, takarítási szolgáltatás). A GYEMSZI a közbeszerzéssel kapcsolatos jogszabályi előírásokat hiányosan érvényesítette, így nem használhatták ki a központosított közbeszerzésekből fakadó előnyöket. Az intézmény vagyona mintegy 9,4 milliárd forintról 2013 végére 8,3 milliárd forintra csökkent. A végrehajtott beruházások nem ellensúlyozták az eszközök elszámolt amortizációjában megjelenő avulást, az eszközök használhatósági foka minden eszközcsoportnál csökkent - összegeztek.

A 400 ezer lakos ellátásáért felelős Jahn Ferenc-kórház ellenőrzési tapasztalataira rátérve azt írták, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése részben volt szabályszerű: a kórház ugyan kialakította a kontrollrendszert a szervezet integritását veszélyeztető kockázatokkal szemben, azonban annak megfelelő működését az ellenőrzés tapasztalatai nem támasztották alá.

Az intézmény fizetőképessége 2011-től nem volt biztosított, a kórház szállítói kötelezettségeinek részben határidőn túl tudott eleget tenni. A szállítói kötelezettség állománya az ellenőrzött időszakban 451,8 millió forinttal (93,7 százalékkal) emelkedett annak ellenére, hogy a 2010-2013 években a szállítói kötelezettségek csökkentésére 780,3 millió forint konszolidációs támogatást kapott. A lejárt szállítói tartozásállomány és a késedelem mértéke az ellenőrzött időszak végére emelkedett.

A GYEMSZI ezt a kórházat érintően sem gondoskodott teljes körűen a közbeszerzések központosított lefolytatásáról. A végrehajtott beruházások nem ellensúlyozták az eszközök elszámolt amortizációjában megjelenő avulást, az eszközök használhatósági foka csökkent. A mérlegben kimutatott eszközök és források értékének megállapítása, nyilvántartása nem felelt meg az előírásoknak.

A számvevőszék a GYEMSZI utódjaként működő Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójának a két ellenőrzés alatt négy, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatójának öt, a Jahn Ferenc-kórház főigazgatójának pedig hat javaslatot tett, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A közlemény szerint a számvevőszék az ellenőrzéskor nem a feladatellátást vagy a jogi környezetet vizsgálja, hanem a gazdálkodás szabályszerűségét, illetve hogy a pénzügyi és vagyongazdálkodás megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és a belső szabályzatoknak, valamint hogy érvényesült-e a gazdálkodási folyamatokban az integritási szemlélet, a korrupcióval szembeni veszélyeztetettség csökkentése érdekében.

A kórházak ellenőrzésének tapasztalatai alátámasztják az ÁSZ korábban megfogalmazott állásfoglalását, amely szerint a nem megfelelő vezetésnek, illetve az elégtelen tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok intézménynél a feladatellátásban érintett, csak az alap szaktudással rendelkező dolgozókra bízzák a gazdálkodást, pedig lényeges, hogy ezt a feladatot felkészült pénzügyi-gazdasági szaktudással irányítsák.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×