eur:
392.84
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem készültek fel a legnagyobb brit vállalatok a Brexitre

A legnagyobb brit vállalatok zöme semmiféle készenléti tervet nem dolgozott ki a Brexitre, a lehetőségre, hogy Nagy-Britannia az EU-tagságról tervezett népszavazás eredményeként távozik az Európai Unióból - állapította meg szombaton ismertetett felmérésében a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap végigkérdezte a Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE-100-as indexét alkotó száz legnagyobb tőkeértékű vállalatot. A körkérdésre adott válaszokból kiderült, hogy e cégcsoportból mindössze négy - az easyJet légitársaság, a Persimmon építőipari konglomerátum, a GKN légi- és autóipari csoport, valamint a Standard Life pénzügyi szolgáltató - látott hozzá részletes tervek kidolgozásához a Brexit esetére.

A Financial Times szombati beszámolója szerint ugyanakkor például a Vodafone távközlési óriáscég azt válaszolta, hogy nem látja szükségét érdemi intézkedéseknek, három másik FTSE-100-as cég pedig azt közölte, hogy igazgatótanácsi értekezleteiken még fel sem merült ez a kérdés.

Arra a kérdésre, hogy a cégvezetés miért nem hallatja hangját a Brexit kockázatával kapcsolatban, a Rolls-Royce ipari csoporttól az a válasz érkezett, hogy a vállalat "jelenleg nem lát erre üzleti okot".

A BAE Systems - a legnagyobb európai hadiipari vállalatcsoport - ugyanerre a kérdésre azt válaszolta, hogy "a szokásos üzletmenet folytatására" összpontosítja figyelmét.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport európai kutatási igazgatója, Mujtaba Rahman a FTSE-100-as nagyvállalatok feltűnően tartózkodó hozzáállásáról azt mondta a Financial Timesnak: a cégek vélhetően tartanak attól, hogy a Brexit mellett kampányoló "agresszív" politikai csoportok lejárató hadjáratot indítanak ellenük. Rahman szerint azonban - tekintettel arra, hogy mekkora tétről van szó - ez hibás magatartás, ha az üzleti szféra továbbra is az Európai Unióban szeretné tudni Nagy-Britanniát.

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság jövőjéről, de London a referendum előtt át akarja alakítani viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat kíván elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban. E folyamat sarkalatos horderejű mozzanata volt az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által e héten Brüsszelben ismertetett átfogó javaslatcsomag közzététele.

A népszavazás időpontja hivatalosan még nem ismert, de egybehangzó brit sajtóértesülések szerint ha a tervezetről sikerül egyezségre jutni a február 18-án kezdődő brüsszeli EU-csúcson, akkor a brit kormány a referendumot akár júniusra is kiírhatja.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×