eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Lassult a növekedés az amerikai szolgáltatóiparban

Veszített növekedésének lendületéből az amerikai szolgáltatóipari szektor az idei év első hónapjában.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet kedden közölt előzetes adatai szerint januárban 53,7 pontra csökkent a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke a decemberi 54,3 pontról, ami 2014 decembere óta a legalacsonyabb érték. Elemzők jobb eredményt, 54,00 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI előzetes januári értéke 53,7 pont lett a decemberi 54,0 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

A szolgáltatóipari vállalakozásuk javuló hazai gazdasági feltételekről és megrendelés-állományuk további növekedéséről számoltak be, miközben az erős dollár továbbra is hátráltatja az exportot. Az utóbbi négy hónapot tekintve a legnagyobb mértékben emelkedett az új munkahelyek száma, köszönhetően a megrendelések növekedésének és a hosszú távú terjeszkedési terveknek.

A felmérés arról tanúskodik, hogy az amerikai gazdaság éves szinten 1,5 százalékkal növekedik az idei év elején - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki szerint a pénzpiacokon tapasztalt kilengések, a külföldi országok lassabb gazdasági növekedése, az energetikai szektor mélyrepülése és a magasabb kamatok körüli bizonytalanságok megtették hatásukat, és előkészítették a terepet a következő hónapokra a további gyengüléshez.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×