Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy esetleges szaúdi-orosz olajtermelési megállapodás hírére emelkednek az árak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy háttérben körvonalazódó szaúdi-orosz olajtermelési megállapodás hírére kedden a kezdeti nagy zuhanás után emelkedni kezdett az olaj világpiaci ára.

A déli órákban a Brent nyersolaj 0,62 százalékkal, hordónként 31,51 dollárra, a WTI nyersolaj ára 0,61 százalékkal, 30,53 dollárra emelkedett. Kedden az olajár egy százalékot meghaladó csökkenéssel indult, a Brent ára 30,13 dollárig, a WTI ára 29,26 dollárig csökkent. A Brent a múlt héten 27,10 dollárig csökkent, és ezzel 2003 novembere óta a legalacsonyabb árszintet érte el.

Az iraki olajminiszternek egy kuvaitvárosi konferencián tett nyilatkozata szerint közelednek az álláspontok Szaúd-Arábia és Oroszország között a kitermelés esetleges csökkentéséről az árak stabilizálásra érdekében.

"Látok némi rugalmasságot (Szaúd-Arábia és Oroszország részéről), de ezt még valamilyen formába kellene önteni és ki is kellene mondani, legalább az OPEC-nek, különben, ha nincs szilárd elhatározás, nincs is értelme összeülni tárgyalni" - fogalmazott Ádel Abdel-Mahdi iraki olajipari miniszter, hozzátéve, hogy Irak kész részt venni a termeléscsökkentésben, ha mások is ezt teszik.

Termeléscsökkentő megállapodás nélkül a fundamentális piaci tényezők az árak további csökkenését vetítik előre - mutatott rá David Hufton, a PVM olajbróker kereskedője. Ha megállapodás születik, akkor viszont a 40-60 dolláros tartományba térünk vissza - tette hozzá.

A megállapodás reményében megindult áremelkedés dinamikáját azonban újabb keresleti aggályok fékezik. Kína vasúti teherforgalma 2015-ben 11,9 százalékkal csökkent az előző évihez képest, amikor 3,9 százalék volt az éves csökkenés.