eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Varga: nem torpanhat meg a fejlesztés az egészségügyben

Nem torpanhat meg az eszköz- és bérfejlesztés az egészségügyben - mondta a nemzetgazdasági miniszter a fővárosi Szent Margit Kórház új radiológiai berendezéseinek átadásán csütörtökön.

Varga Mihály úgy fogalmazott, nem maradhat el az egészségügy fejlesztése a jövőben sem, bár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben 500 milliárd forint forrás került a rendszerbe eszköz- és infrastruktúra fejlesztésére.

A tárcavezető szerint ezzel együtt "nem lehet elégedetten hátra dőlni", hiszen a munkaerőhiány érzékelhető az ágazatban, és ha a jól képzett munkaerőt nem tudják megtartani, akkor el fogja hagyni az országot.

Varga Mihály jelezte, nem sajátságos magyar probléma a munkaerő-elvándorlás, de a megoldást a kormánynak kell megtalálni, lépést kell tartani a nyugat-európai bérekkel.

A miniszter úgy fogalmazott, a kormány megpróbálja megtalálni azokat az arányokat, ahol az egyéb nagy ágazatok is megkapják a szükséges támogatást úgy, hogy közben nem veszélyeztetik a gazdaság további fejlődését.

Az elmúlt években hozott bérintézkedések, amelyeket a kormány megtett - így a bérkiegészítés, a megemelt alapilletményhez igazított pótlékok, vagy a rezidensösztöndíj - lépések segítettek ugyan az ágazat helyzetén, de nem oldották meg a problémákat, és ezzel a magyar kormány is tisztában van - mondta.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy az idei költségvetésben is több forrás jutott az egészségügyre, így a gyógyító-megelőző kassza fejezetében 45 milliárd forinttal, a rezidensképzésre 6,8 milliárddal, a mentőszolgálat fejlesztésére és mentésirányításra 2,5 milliárd forinttal többet irányoztak elő.

Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy a most 250 millió forintos uniós forrásból megvalósult műszerátadással újabb fontos állomásához érkezett a kórház. Megemlítette, hogy az elmúlt években önkormányzati és fővárosi támogatással - amelynek értéke 500 millió forint volt - kisebb-nagyobb fejlesztésekkel fejlődési pályára tudták állítani az intézményt.

Az analóg technikát lecserélve öt új digitális radiológiai berendezés beszerzésével egy időben, szintén a III. kerületi önkormányzat 25 millió forintos támogatásával kialakították a gépek működtetéséhez szükséges informatikai hátteret, amely a leletezést és a képtovábbítást teszi lehetővé - ismertette a kórházigazgató.

Badacsonyi Szabolcs reményét fejezte ki, hogy a jövőben is lesz lehetőségük pályázni. Elsősorban a kórház panelépületeinek energetikai korszerűsítésére, a központi műtők megújítására, és egy új műveseállomás megépítésére szeretnének forrásokat elnyerni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×