Inforádió

Meghallgatom Élő adás

KSH: az inflációnál jobban nőttek a keresetek novemberben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tavaly novemberben 5,3 százalékkal nőttek az átlagkeresetek a népgazdaság egészét tekintve, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,1 százalékos volt a bruttó és a nettó bérek emelkedése. Az előző havi, októberi adatokhoz képest mindkét adat szerint 0,5 százalékponttal gyorsult a bérkiáramlás - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott legfrissebb jelentéséből.

A keresetek emelkedése meghaladta az infláció 0,4 százalékpontos megugrását. Az üzemanyagok árindexének a bázishatások miatt bekövetkezett növekedése nyomán az októberi 0,1 százalék után novemberre 0,5 százalékosra gyorsult az infláció.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a reálkeresetek 5,6 százalékkal haladták meg a 2014 novemberit.

A vállalkozásoknál 4,9 százalékkal, a költségvetési szektorban 9,3 százalékkal voltak magasabbak az átlagkeresetek tavaly novemberben, mint egy évvel korábban, a közfoglalkoztatás hatásától megszűrten. A novemberi keresetnövekedésre hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék - jelentette a KSH.

A múlt év első tizenegy hónapjában 4,1, a közfoglalkoztatottak nélkül 4,3 százalékkal emelkedtek a keresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vállalkozásoknál 3,9, a költségvetési szektorban 5,6 százalékos volt a bérnövekedés. Az első tizenegy havi mínusz 0,1 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek hajszálnyival jobban nőttek.