eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Raiffeisen: idén hullámvölgy lehet a gazdasági növekedésben

A Raiffeisen Bank elemzői szerint a gazdaságélénkítő intézkedések ellenére a magyar gazdaság növekedésében hullámvölgy várható 2016-ban, a GDP 2-2,5 százalékkal nőhet, de 2017-2018-ban a gazdasági bővülés ismét elérheti a 3 százalékos éves növekedési rátát - mondta Török Zoltán, a pénzintézet vezető elemzője kedden Budapesten sajtótájékoztatón az MTI-nek.

Kiemelte: ezzel együtt a csok középtávon évente, a konzervatív számítások szerint is 0,3 százalékkal megemelheti a GDP-t, az optimistább variáció szerint akár 0,5 százalékkal is megnövelheti a bruttó hazai terméket.

Török Zoltán rámutatott: igen gyengék az inflációs kilátások, most úgy tűnik, 1,5 százalék körüli éves infláció lesz idén. Elmondta, hogy a bank elemzőinek várakozása szerint a jegybanki alapkamat tovább csökkenhet, az idei év közepén 1 százalékra mérséklődhet.

Török Zoltán kifejtette: a 2015. évi gazdasági lassulást főleg a mezőgazdaság gyenge teljesítménye idézte elő, míg korábban az agrárium akár fél százalékkal is növelte a bővülés ütemét, tavaly ennyivel ronthatta a GDP növekedési rátáját. Tavaly a mezőgazdaság és az építőipar nélkül a Raiffeisen szakemberei szerint 3,5 százalékkal is bővülhetett volna a hazai GDP.

Rámutatott: az egyébként kedvező alapfolyamatok ellenére a kilátások mégsem biztatóak, a feldolgozóipari beruházások gyengék, a statisztikák azt mutatják, hogy hónapról hónapra csökken a beruházási ütem, eközben a dinamikusan fejlődő régiókban is feszültségek jelentkeznek a munkaerőpiacon.

Hangsúlyozta: az ország a gazdasági fejlődést tekintve gyakorlatilag kettészakadt, a dinamikusan fejlődő közép-magyarországi, közép-dunántúli és nyugat-magyarországi régióval szemben igen kedvezőtlen képet mutat az ország többi, főleg keleti része. A dinamikus fejlődést mutató régiókban komoly beruházások zajlanak, jelentős feldolgozóipari kapacitások vannak.

Elmondta: a feldolgozóiparban néhány szektor teljesítménye kiemelkedik, így az autóipar, a gumiipar, a villamosenergia ipar, és a gyógyszeripar. Ezekben az ágazatokban döntően nagy multinacionális vállalatok termelnek, amelyek képesek és hajlandók komoly beruházásokat is megvalósítani.

A munkaerőpiac állapota ellentmondásos, míg a fejlettebb régiókban igen kedvező a munkanélküliségi ráta, addig a fejletlenebb hazai régiókban "a közfoglalkoztatástól megtisztított munkanélküliségi mutatók" igen kedvezőtlen helyzetet jeleznek, Észak-Magyarországon például 20 százalékos lenne ez a ráta, egyúttal a közfoglalkoztatásba résztvevők alacsony százalékban tudnak visszatérni a versenyszférába.

Török Zoltán elmondta: a csok a Raiffeisen elemzői szerint igen jó gazdaságélénkítő eszköz lesz, konzervatív előrejelzésük szerint is 0,3 százalékkal növelheti meg a következő négy évben az éves növekedési ütemet. A költségvetés számára nominálisan mintegy 200-250 milliárd forint kiadást jelent majd, de a lakásépítések hatására a gazdasági növekedésből adódó adó- és járulékbevételek miatt pozitív egyenleggel zárhat a csok.

Kiemelte: a konzervatív forgatókönyvben azzal számoltak, hogy a csok hatására 40 ezer új lakás építésére lehet számítani a következő 4 évben, azaz évente átlagban 10 ezer többlet új lakást eredményez a magyar gazdaságban.

Kérdésre elmondta: arra számítanak, hogy 2016-ban, lehet, hogy már az idei év első felében jüan-kötvényt fog kibocsátani Magyarország.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×