eur:
393.56
usd:
368.24
bux:
66117.87
2024. április 24. szerda György

Tavasszal folytatódik az állami földek értékesítése

Tavasszal változatlan feltételek mellett folytatódik az állami földek értékesítése, mintegy 130 ezer hektár kerülhet a gazdákhoz; ez hasonló nagyságú terület, mint amit eddig megvettek a gazdálkodók - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földügyekért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Bitay Márton Örs kiemelte: az állami földértékesítés célja az volt és jövőben is az marad, hogy a magyar termőföldet a magyar gazdák vásárolják meg. Ezt szolgálta és szolgálja az állami földterületek eladása, a célkitűzés teljesítése pedig sikeres.

A most lezárult értékesítési szakasz során a három hektár alatti területekre több mint 10 ezer vásárlási igény érkezett be a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez - idézte fel.

A három hektár feletti területeket nyilvános árveréseken értékesítette a magyar állam. Az így meghirdetett földterületeknek a 65 százaléka, mintegy 120 ezer hektár talált gazdára, amit jó eredménynek nevezett az államtitkár.

A három hektár alatti és fölötti földrészletek értékesítése során körülbelül 130 ezer hektár állami föld kelt el, és mintegy 7000 vásárlónak jutott összesen 12 ezer birtoktest.

Az államtitkár közölte: hogy a szerződéseket 60 napra kifüggesztik, és a helyi földműves még jelentkezhet, ha élni kíván elővásárlási jogával.

Jelezte azt is, hogy 13 olyan eset volt, amikor külföldi licitált és nyert, ezt pedig nem tartotta rossz aránynak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×