Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Olcsóbbá válhatnak a gyerekek antibiotikumai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A duplájára emelné az antibiotikumok tb-támogatását az 5 év alatti gyermekeknél az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ezzel a kisgyermeket nevelő családok kiadásait csökkentenék. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint az ország szegényebb régióiban a szülők anyagi gondok miatt sokszor nem tudják kiváltani gyermeküknek a gyógyszert.

Az InfoRádió is megszerezte azt a rendelettervezetet, amely módosítaná a csecsemőknek és az öt év alatti kisgyermekeknek felírt antibiotikumok támogatását. A miniszteri javaslat az eddigi 25-ről 50 százalékra emelné ezeknek a készítményeknek a tb-támogatását. Az előterjesztés szükségességét a tárca azzal indokolta, hogy ezzel kompenzálnák a kisgyermekes családok egészségügyi kiadásait.

Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta, az ország szegényebb településein szinte rendszeres, hogy a családoknak dönteniük kell, hogy inkább esznek és fűtenek, vagy pedig nem váltják ki a beteg gyerek gyógyszerét. A szakember szerint ugyanakkor nem csak az antibiotikumok, hanem más készítmények tb-támogatását is meg kellene emelni.

"A mélyszegénységben élő családok számára a gyógyszerhez való hozzájutást valami úton-módon még ezen kívül bőven meg kell segíteni, mert nem csak ezek a szükséges antibiotikumok, hanem az olyan gyógyszereket is, amelyek a leggyakoribb hurutos vagy járványos betegségekre használandóak, mindenképpen ide kell venni." - fogalmazott az egyesület elnöke.

Póta György elmondta, nincsenek pontos adataik arról, hogy a szülők hány százaléka küzd olyan komoly anyagi gondokkal, hogy már nem tud gyógyszert venni a gyermekének.

A KSH tavaly közzétett háztartások életszínvonalát vizsgáló jelentése szerint a magyarok csaknem 30 százalékát fenyegeti szegénység. Ahol sok a gyerek, még nagyobb a gond. Az egyszülős, többgyermekes családok több mint kétharmada szegény. A KSH adatközlése arra is kitér, hogy 2014-ben egy egyszemélyes háztartásban évi 844 ezer forint volt a relatív jövedelmi szegénységi küszöb.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a hátrányos helyzetű régiókban nagyon sok településen nincs házi gyermekorvos.

"Ha megnézzük, hogy az eléggé rapszodikus házi gyermekorvosi ellátás eloszlása milyen Magyarország térképén, akkor azt fogjuk látni, hogy ahol a legnagyobb szükség lenne házi gyerekorvosra - a keleti országrészben, ahol egyébként a szegénység is a legnagyobb - épp ott nincsenek gyerekorvosok." - mondta Póta György.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként a rádiónk által megszerzett előterjesztésben egy 80-100 ezres gyermekpopulációval számol, vagyis körülbelül ennyi gyermek kaphat majd olcsóbban antibiotikumot.

Úgy tudjuk, a rendelet még idén életbe lép, a módosítással járó kiadásokat ugyanis az idei költségvetés terhére számolta el a minisztérium.

Hanganyag: Sipos Ildikó