eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Így netezik a magyar

A magyarok háromnegyede használt már tavaly számítógépet rendelkezett szélessávú internetkapcsolattal - derült ki a KSH éves kutatásából. A statisztikai hivatal munkatársa az InfoRádióban azt mondta: vizsgálatuk szerint az olyan egyszerűbb informatikai tevékenységeket, mint a fájlmásolás a lakosság többség ismeri, de a konfigurációs beállításokat már nem tudják önállóan megoldani.

"2014-ben a magyar népesség több mint háromnegyede volt számítógép- és internethasználó. Ez az előző évhez képest három, illetve négy százalékpontos emelkedést jelent. Elmaradásunk az Európai Unió átlagától is csökken, összességében nem jelentős, 1, illetve 2 százalékpont, Lettországgal és Spanyolországgal egy szinten" - közölte Lieber Ildikó.

A KSH munkatársa elmondta: "a magyar háztartások 53 százaléka rendelkezett asztali számítógéppel és 45 százalékuk hordozhatóval. Évek óta megfigyelhető tendencia ez utóbbiak javára történő eltolódás. Internetkapcsolattal a háztartások 73 százaléka rendelkezett, csaknem ugyanennyi, 72 százalék internetkapcsolata már szélessávú volt. Kétharmaduk helyhez kötött volt és mintegy 30 százalékuk használt mobil szélessávot. Évről évre csökken a dial up és az ISDN kapcsolattípusokat és a keskeny-sávszélességű mobil kapcsolatot használók aránya."

"A lakosság 76 százaléka használta az elmúlt három hónapon belül az internetet. Ennek szintje minden korcsoportban emelkedett 2013-hoz képest, legnagyobb arányban a 45-54 évesek körében. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők közel száz százaléka használta az internetet három hónapon belül, de az alapfokú végzettséggel rendelkezők között is meghaladta a 95 százalékot ez az arány" - jelezte Lieber Ildikó.

"Az internethasználat gyakorisága az elmúlt években jelentősen eltolódott a napi használat irányába, az internetezők közel 87 százalékára ez jellemző. A nemek szerinti megoszlásban sem mutatkoznak jelentős eltérések. 2014-ben az internethasználók 51 százaléka volt nő" - ismertette a KSH munkatársa.

"Minden régióban jellemző, hogy az internethasználók nagy arányban három hónapon belül léptek fel a világhálóra, jelentős területi különbségek nem mutatkoznak" - mondta Lieber Ildikó.

"A digitális írástudással kapcsolatos felmérés tíz, számítógéppel kapcsolatos tevékenység vizsgál, a fájl vagy mappa másolása, áthelyezése, illetve a másolás és beillesztési funkciók használata volt a magyar lakosság körében a legáltalánosabb tevékenység. Két tevékenység esetében a hazai lakosság használati aránya meghaladta az uniós átlagot, azonban a nagyobb informatikai ismereteket igénylő, bonyolultabb műveleteknél a hazai számítógép felhasználók képzettsége alacsonyabb annál. A legkevésbé elsajátított képességek a szoftveralkalmazások konfigurációs jellemzőinek módosítása, tesztelése, valamint a speciális programnyelvű számítógépes program írása voltak. Utóbbi magyarázható a tevékenység bonyolultságával is - tette hozzá a KSH munkatársa.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×