eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

NGM: államkötvény-kibocsátási megállapodást írt alá Magyarország és Kína

Renminbiben történő államkötvény-kibocsátási együttműködésről írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Tien Kuo-li, a Bank of China elnöke - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel szerdán.

A tárca tájékoztatása szerint a dokumentum megteremti annak a lehetőségét, hogy magyar és kelet-európai vállalkozások, valamint pénzügyi intézmények hitelt vehessenek fel a kínai tőkepiacon és ezáltal elősegítsék befektetési tevékenységüket. A megállapodás értelmében Magyarország a kínai partnerrel közösen készít elő egy renminbi-kötvénykibocsátást. A renminbi (népi pénz) a kínai nemzeti deviza hivatalos elnevezése. (A renminbi egysége a jüan).

Az eseményen jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály fontos mérföldkőnek nevezte a szándéknyilatkozat megszületését, mivel a kelet-közép-európai régióban elsőként Magyarország bocsát ki renminbi-államkötvényt. A tárcavezető a megállapodást a magyar gazdaságba, stabil növekedésébe vetett bizalom bizonyítékaként értékelte - közölte az NGM.

Magyarország arra törekszik, hogy tartós és kiegyensúlyozott együttműködést alakítson ki Kínával - szögezte le a nemzetgazdasági miniszter az aláírást követően. Emlékeztetett: ennek egyik fontos állomása volt a Bank of China budapesti központjának októberi megnyitása. Ugyanezt a célt szolgálja a renminbiben történő államkötvény-kibocsátási együttműködés előkészítése is - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: a kínai valuta nemzetközi súlyának növekedéséből fakadó előnyök a magyar gazdaság további fellendülését szolgálják, illetve Budapest regionális szerepe miatt határon átnyúló piaci aktivitást és jövedelmet generálhatnak hazánk és a kelet-közép európai térség országainak számára.

A magyarországi kibocsátás a várakozások szerint elősegíti Magyarország azon törekvését is, hogy az ország bővítse ázsiai befektetői körét, különös tekintettel Kínára. A kötvénykibocsátási folyamat előkészítésében Magyarországot a nemzetgazdasági miniszter képviseli, míg annak előkészítésével az Államadósság Kezelő Központ Zrt-t, valamint a Bank of China-t bízza meg a szerdán aláírt megállapodás szerint - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×