Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minél előbb kössenek új biztosítást az Astra-ügyfelek!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az augusztusban csődbe ment román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe decembertől leállhat, ezért minél előbb célszerű másik biztosítónál kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötniük az Astránál maradt ügyfeleknek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Augusztus végén az Astra Biztosítónak 169 ezer magyarországi kgfb-szerződője volt, piaci adatok alapján számuk ennek kevesebb, mint negyedére apadt.

Az Astra magyarországi fióktelepének tájékoztatása szerint 2015. december 1-jétől a biztosítási tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásokat már nem tudja teljesíteni (díjigazolást és zöldkártyát nem tud kiadni, a díjakat nem könyveli le, a kártörténeti nyilvántartásba sem tud adatokat jelenteni), illetve a kgfb-s károkat sem téríti meg - emlékeztet az MNB.

Felidézték: az Astra kgfb-ügyfelei a jogszabály szerint bármikor azonnal új szerződést köthetnek egy másik hazai biztosítónál, anélkül, hogy kezdeményezniük kellene régi Astra-szerződésük megszüntetését. Korábbi biztosításuk az új kgfb-szerződés kockázatviselésének kezdete előtti napon automatikusan megszűnik.

Az MNB figyelmeztet arra is, hogy az esetleg díjhátralékban lévőknek rendezniük kell tartozásukat, különben díjtartozás miatt megszűnt Astra-szerződés után - új érvényes szerződés hiányában - a biztosítási díjnál magasabb fedezetlenségi díjat kell fizetniük és kötelesek lesznek megtéríteni az általuk esetlegesen okozott kárt is a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kártalanítási számlájára - jelezte a jegybank.

Az MNB arra is felhívta a figyelmet a közleményben, hogy az Astra kgfb-ügyfele által okozott, de az Astrához még be nem jelentett károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket változatlanul a MABISZ Elkülönített Szervezeti Egysége (MABISZ ESZE) fogadja.

Fontos, hogy a MABISZ ESZE-hez ismételten be kell jelenteni az Astra Biztosítóhoz korábban bejelentett, de ki nem egyenlített kgfb igényeket is, mivel a MABISZ csak ekkor tud kárt téríteni - írta a jegybank.