eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

MNB: nemzeti tulajdonban a magyar tőzsde

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minősített többségi tulajdonosává válik a magyar értéktőzsdének, amely ezzel a lépéssel ismét nemzeti tulajdonba kerül - jelentette be kedden a jegybank azt követően, hogy pénteken aláírták az adásvételi szerződést a Budapesti Értéktőzsdében (BÉT) 68,8 százalékos tulajdonnal bíró osztrák CESEEG AG-val és az Österreichische Kontrollbank AG-val.

Tekintettel arra, hogy az adásvételhez a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges, a jegybank tervei szerint a tranzakció zárása 2015 december közepén valósulhat meg.

A vételár részvényenként 3550 forint, azaz a teljes csomagért 13,2 milliárd forintot fizet a jegybank. A tőzsde vételára a jövőbeli eredményességen túl tükrözi a BÉT-nek a KELER-csoportban meglévő közel 47 százalékos részesedésének értékét is. A BÉT vételárának meghatározását független, nemzetközileg elismert tanácsadócég értékelése alapozta meg - közölte az MNB.

Az ügylettel az MNB részesedése - mivel már eddig is a részvények 6,95 százalékát birtokolta - 75,8 százalékra nő a BÉT-ben.

Az új piacfejlesztési stratégia kialakításában, és megvalósításában az MNB együtt szeretne működni a jelenlegi meghatározó társtulajdonosokkal, a nagyszámú kisrészvényesnek pedig vételi ajánlatot kíván tenni - olvasható a jegybank közleményében.

A BÉT alapvető gazdasági szerepe, hogy a hazai vállalatok számára tőkebevonási lehetőséget biztosítson. Ezt a szerepét a hazai tőkepiac az elmúlt években - a régiós tőzsdeszövetség, a CEESEG tagjaként - egyre kevésbé töltötte be. A tőzsde keresleti oldalán ma a külföldi intézmények túlsúlya a jellemző. A kibocsátások száma és a forgalom olyannyira lecsökkent, hogy a tőkepiac jelenleg nem tölti be szerepét, így - a nemzetközi trendeknek megfelelően - az állam beavatkozása vált szükségessé - magyarázta az MNB.

A BÉT meghatározó tulajdonosaként a magyar jegybank számos olyan stratégiai újítás bevezetésére készül, amelyek a hazai tőkepiac fejlesztését szolgálják, és amelyek megfelelő ösztönzőket biztosítanak a hazai tőzsdei kibocsátók és befektetők számára. E stratégia, illetve a tőzsde működésének átalakítása eredményeként egy egészségesebb szerkezetű pénzügyi rendszer jöhet létre az országban, amely egyre hatékonyabb módon szolgálja a gazdasági növekedést - fejtette ki közleményében a jegybank.

A BÉT változatlanul a XETRA kereskedési platformon keresztül bonyolítja le ügyleteit - tette hozzá az új tulajdonos.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×