eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Fennmarad a tőzsdei kapcsolat Bécs és Budapest között

A Bécsi Tőzsde folytatja a technológiai és értékpapír-forgalmi együttműködést a Budapesti Értéktőzsdével a tulajdonosváltást követően is - tájékoztatta kedden az MTI-t a Wiener Börse AG, a CEESEG kelet-közép-európai tőzsdei holding száz százalékos tulajdonosa.

"Az MNB ajánlatát mérlegelve arra a következtetésre jutottunk, hogy tulajdonrészünk eladása mindkét fél érdekeinek egyaránt megfelel. A CESEEG informatikai szolgáltatása és nemzetközi hálózata továbbra is a Budapesti Értéktőzsde rendelkezésére áll" - jelentette ki Michael Buhl, a CESEEG és a Wiener Börse AG vezérigazgatója.

A múlt pénteken aláírt adásvételi szerződés értelmében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megvásárolta a budapesti, prágai és bécsi tőzsdék holding társasága, a CEESEG (CEE Stock Exchange Group) AG 50,45 százalékos, valamint az OeKB (Österreichische Kontrollbank AG) 18,35 százalékos tulajdonrészét a Budapesti Értéktőzsdében. A tranzakció versenyhivatali jóváhagyással a várakozások szerint december közepén valósulhat meg.

Az MNB már korábban rendelkezett egy 6,95 százalékos BÉT-részvénypakettel.

"A tőzsdei tagok, a helyi és nemzetközi ügyfelek továbbra is igénybe vehetik a jól bevált és magas minőségű szolgáltatásainkat" - tette hozzá Petr Koblic, a CEESEG igazgatója.

Michael Buhl rámutatott, hogy az elmúlt évtizedben a Bécsi Tőzsde kettős szerepet töltött be a térségben: egyrészt megnyitotta a kelet-közép-európai értékpapír-piacokat a nemzetközi befektetők előtt, másrészt bekapcsolta a nemzetközi kereskedelmi rendszerbe a térség tőzsdéit.

A Wiener Börse tizenkét értékpapír-piaccal folytat együttműködést a térségben. A "hagyományos" értékpapír- kereskedelmi kapcsolatokon kívül az együttműködés adatszolgáltatásra, árfolyamindex-licenc értékesítésre és informatikai szolgáltatások nyújtására is kiterjed. A jövőben a Wiener Börse és a CEESEG ezen utóbbi területekre kívánja tevékenységét összpontosítani.

"A legmodernebb kereskedelmi infrastruktúrával és technológiai megoldásokkal rendelkezünk, adatszolgáltatásunk pedig tizenkét piacot fed le a régióban. A kelet-közép-európai térségben és a Független Államok Közösségében mi vagyunk az elsőszámú árfolyamindex-szolgáltató. Mindezek jelentős versenyelőnyt biztosítanak és egyúttal diverzifikált bevételi forrásokat is jelentenek számunkra. Stratégiánk azonban mindemellett továbbra is a bécsi és a prágai tőzsdékre épül" - fejtette ki Petr Koblic.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×