eur:
395.43
usd:
372.07
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

NGM: a gazdaság teljesítménye már indokolná a hitelminősítések javítását

A magyar gazdaság teljesítménye már rég indokolná a hitelminősítések javítását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel pénteken azt követően, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet nem változtatott Magyarország besorolásán, így továbbra is BB+ minősítést tart érvényben pozitív kilátással.

A tárca közleménye szerint ezt támasztják alá a kötvényhozamok és az országkockázati mutató, az ötéves CDS-felár erőteljes csökkenése is. A piac szerint érdemben javult Magyarország nemzetközi megítélése, amit a hitelminősítők nemcsak a kilátásaikban, hanem a hitelbesorolás során se hagyhatnak figyelmen kívül - tette hozzá az NGM.

A tárca emlékeztetett arra, hogy a Fitch Ratings a most kiadott közleményében megállapította, a magyar gazdaság bővülése tartós lesz a következő években. A növekedést támogatja, hogy várhatóan javulni fog a bankok működési környezete, ami lökést adhat a hitelezésnek. A belső fogyasztás élénkülését továbbra is elősegíti a munkahelyteremtés, az alacsony infláció, illetve a devizahitelek forintosítása és a banki elszámoltatás.

A közlemény idézi a Fitch értékelését, miszerint a hasonló minősítésű országokhoz képest Magyarországon magasabb az egy főre jutó GDP. A költségvetési hiány egyre alacsonyabb lesz meglátásuk szerint, idén 2,3 százalék, jövőre 2,1 százalék lehet a deficit. Ezzel párhuzamosan az államadósság is csökkeni fog, 2017-ig 72 százalékra, 2022-ig 64 százalékra. Az önfinanszírozási programnak köszönhetően továbbra is javul az adósság szerkezete, így csökken a külföldiek aránya és a devizaarány is. A Fitch elemzői aláhúzták, a leminősítés veszélyének jelenleg nem látják érdemi valószínűségét.

Az NGM közleménye kiért arra is, hogy 2015-ben a Moody's és a Fitch is a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította kilátását Magyarország tekintetében.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×