Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NGM: a gazdaság teljesítménye már indokolná a hitelminősítések javítását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar gazdaság teljesítménye már rég indokolná a hitelminősítések javítását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel pénteken azt követően, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet nem változtatott Magyarország besorolásán, így továbbra is BB+ minősítést tart érvényben pozitív kilátással.

A tárca közleménye szerint ezt támasztják alá a kötvényhozamok és az országkockázati mutató, az ötéves CDS-felár erőteljes csökkenése is. A piac szerint érdemben javult Magyarország nemzetközi megítélése, amit a hitelminősítők nemcsak a kilátásaikban, hanem a hitelbesorolás során se hagyhatnak figyelmen kívül - tette hozzá az NGM.

A tárca emlékeztetett arra, hogy a Fitch Ratings a most kiadott közleményében megállapította, a magyar gazdaság bővülése tartós lesz a következő években. A növekedést támogatja, hogy várhatóan javulni fog a bankok működési környezete, ami lökést adhat a hitelezésnek. A belső fogyasztás élénkülését továbbra is elősegíti a munkahelyteremtés, az alacsony infláció, illetve a devizahitelek forintosítása és a banki elszámoltatás.

A közlemény idézi a Fitch értékelését, miszerint a hasonló minősítésű országokhoz képest Magyarországon magasabb az egy főre jutó GDP. A költségvetési hiány egyre alacsonyabb lesz meglátásuk szerint, idén 2,3 százalék, jövőre 2,1 százalék lehet a deficit. Ezzel párhuzamosan az államadósság is csökkeni fog, 2017-ig 72 százalékra, 2022-ig 64 százalékra. Az önfinanszírozási programnak köszönhetően továbbra is javul az adósság szerkezete, így csökken a külföldiek aránya és a devizaarány is. A Fitch elemzői aláhúzták, a leminősítés veszélyének jelenleg nem látják érdemi valószínűségét.

Az NGM közleménye kiért arra is, hogy 2015-ben a Moody's és a Fitch is a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította kilátását Magyarország tekintetében.