eur:
394.33
usd:
370.53
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Visszaemelte a csődhelyzeti osztályzatból Ukrajnát a Fitch Ratings

Visszaemelte a korlátozott devizaadósság-törlesztési csődhelyzetet jelző szuverén adósosztályzati szintről Ukrajnát a Fitch Ratings, azzal indokolva a lépést, hogy a kötvénycsere minap befejeződött végrehajtásával Ukrajna kikerült a kereskedelmi devizahitelezőkkel szembeni csődhelyzetből.

A nemzetközi hitelminősítő szerda éjjel Londonban közölte, hogy a hosszú futamidejű ukrán szuverén devizakötelezettségek kockázati besorolását az október 10-én megállapított "RD" (Restricted Default) szintről "CCC"-re emelte.

Indoklásában a Fitch hangsúlyozta, hogy a kötvényadósság-átrendezés a lejáratokat a 2019-2027 közötti időszakra tolja ki, és 3 milliárd dollárral - az ukrán hazai össztermék (GDP) 3,4 százalékával - csökkenti az adósságállományt, javítva a közadósság-fenntarthatóságot.

A Fitch Ratings szerint az ukrán közfinanszírozási rendszer ezzel lélegzethez jutott, emellett rövid és középtávon csökkent a szuverén adósságválság kialakulásának kockázata.

A most megadott új, "CCC" szintű ukrán osztályzat is rendkívül mélyen spekulatív, vagyis messze nem befektetési ajánlású.

A Fitch elemzése szerint ez a besorolást tükrözi a cég azon várakozását, hogy az ukrán GDP-érték az idén 11,6 százalékkal zuhan, elsősorban a fogyasztás 20 százalékosra valószínűsíthető visszaesése miatt.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint később is valószínűtlen a gyors kilábalás: a hitelminősítő jövőre is csak 1 százalékos növekedést vár Ukrajnában a kijevi kormány 2016-ra szóló, 2,4 százalékos GDP-bővüléssel számoló hivatalos előrejelzésével szemben.

A Fitch kiemeli azt is, hogy az ukrán bankszektor nem teljesítő kinnlevőség-hányada a teljes portfolión belül eléri a 44 százalékot.

Az ukrán gazdaság teljesítményére más nagy londoni házak is igen borúlátó előrejelzéseket tartanak érvényben.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a tevékenységi területéhez tartozó országokról összeállított új prognózisában közölte, hogy várakozása szerint az ukrán GDP-érték az idén 11,5 százalékkal zuhan. Ez ráadásul 4 százalékponttal rontott becslés, a májusban kiadott előző térségi EBRD-előrejelzésben ugyanis még 7,5 százalékos idei ukrán GDP-visszaesés szerepelt.

Ukrajnában az EBRD jövőre 2 százalékos növekedést vár, de ez is rosszabb az előző előrejelzésnél, amely 3 százalékos növekedést valószínűsített 2016-ra az ukrán gazdaságban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×