eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa

Kamatdöntő ülést tart jövő héten a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa; az alapkamat jelenleg 1,35 százalékon áll.

A monetáris tanács tagjai egyhangúlag kamattartásra szavaztak a testület legutóbbi, október 20-i kamatdöntő ülésén.

Az alapkamat a júliusi kamatdöntő ülés óta 1,35 százalék, Matolcsy György MNB-elnök ekkor jelentette be, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy a jegybank a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

A legutóbbi, októberi kamatdöntő ülést követően kiadott közleményben az MNB kiemelte: a monetáris tanács szerint a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje, és a laza monetáris kondíciók tartós, a teljes előrejelzési időhorizonton való fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul óvatos monetáris politikát indokol.

A legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből az is kiderült: a tanács szerint a kamatdöntés összhangban van a jegybank korábbi magatartásával és kommunikációjával, valamint a piaci várakozásokkal, így erősíti a jegybank hitelességét és kiszámíthatóságát.

Londoni pénzügyi elemzők október végén úgy vélték, hogy az MNB jövőre várhatóan újrakezdi monetáris enyhítési ciklusát, és akár 1 százalék alá is csökkentheti alapkamatát.

A JP Morgan londoni befektetési részlege jelentősen módosította a közép-európai EU-gazdaságok monetáris politikájára szóló előrejelzését, arra a véleményére alapozva a felülvizsgálatot, hogy az eurójegybank (EKB) decemberben várhatóan bejelenti mennyiségi enyhítési ciklusának kiterjesztését. A cég ezt figyelembe véve most már azzal számol, hogy az MNB a legnagyobb valószínűséggel 2016 első negyedében újabb monetáris enyhítési ciklusba kezd, és 0,35 százalékponttal 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát. A JP Morgan elemzői szerint megvan azonban annak az esélye is, hogy a magyar jegybanki alapkamat 1 százalék alá süllyed.

Más elemzőházak - például a Goldman Sachs - azonban úgy vélték, hogy az MNB 2016 végéig változatlanul hagyja alapkamatát. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legújabb előrejelzésükben "lehetségesnek" nevezték a további MNB-kamatcsökkentéseket, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nem ez az alapeseti forgatókönyvük. A ház szerint az esélyek megítéléséhez meg kell várni, hogy az EKB kibővíti-e mennyiségi enyhítési ciklusát, és/vagy azt, hogy az MNB még lejjebb módosítja-e inflációs előrejelzését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×