eur:
392.87
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az éti csigák és a vadon termő növények után is adózni kell

Az erdőkben gyűjtött gombák, vagy például gyógynövények értékesítését is meg kívánja jövőre adóztatni a kormány - derül ki a benyújtott adótörvény módosító javaslatból. Nem a gyűjtögető magánszemély lesz köteles a bevallásra, hanem az, aki felvásárolja - mondta az InfoRádiónak Hegedűs Sándor, az Rsm-DTM adóüzletágának vezetője.

A jogalkotó úgy vélte, hogy szükséges a vadon termő gyümölcsök, illetve egyes növények, sőt, akár még az éti csiga és a gomba vonatkozásában is az adótörvényekben szabályozni, azt, hogy mi módon adóznak mindezek - ismertette.

Alapvetően az lehetett itt a probléma, hogy nem volt egyértelmű, hogy az ingóság értékesítése esetén minek is számít, illetve lehetőség van-e arra, hogy valaki éljen például a 600 ezer forint bevételig az adómentességgel. Illetve arra, hogy ezután gyakorlatilag nem kell jövedelmet bevallania, vagy rögtön az összevonandó adóalapba tartozó jövedelemként kellett megállapítani - magyarázta az Rsm-DTM adóüzletágának vezetője.

A másik, gyakorlati probléma, hogy azok a személyek, akik ezzel a tevékenységgel foglalkoznak, nem mindig rendelkeznek megfelelő ismeretekkel arra vonatkozóan, hogy ezt később az adóbevallásaikban megjelenítsék. Így ezek a jövedelmek általában adózatlanul maradtak - részletezte Hegedűs Sándor.

Az új rendelkezés ezzel a helyzettel kíván kezdeni valamit, hogy azok számára, akik jogkövető magatartást szeretnének folytatni, egy viszonylag egyszerű adminisztratív eljárást iktasson be - emelte ki.

Kiemelte: nem az illető magánszemély lesz köteles a bevallásra, hanem az, aki felvásárolja. Nagyon fontos, hogy ez a felvásárláshoz kapcsolódik. Ha magánszemélyek között zajlik ez az ügylet, akkor a kedvezményes eljárás rájuk nem lesz igaz.

A kedvezményes eljárás azt jelenti, hogy a bevételnek mindössze 25 százaléka minősül adóalapnak, és ezután kell a 16 százalék személyi jövedelemadót megfizetni - ismertette a szakértő.

Ezek szerint a teljes bevétel 4 százalékát kell adófizetéssel leróni az adóhatóság felé. A kifizető, a felvásárló oldaláról kerül rendezésre oly módon, hogy ő levonja ezt az adót, és ő fogja rendezni majd az adóhatóság felé - magyarázta.

Azzal, hogy a kifizető oldalára telepítik az adóztatás kérdését, az adóelkerülés csökkentését igyekeznek elérni - véli a szakértő.

Azok számára, akik a bizonylat-kiállítást továbbra sem kívánják végrehajtani, azok számára ez az eljárás nyilván nem lesz elegendő. De azok, akik a megfelelő módon kívánnak eljárni, azok számára ez mindenképpen egy egyszerűsítés, és egy megnyugtató egyszerűsítés lehet - fogalmazott az Rsm-DTM adóüzletágának vezetője.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×