Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: Közép-Európa érdeke a dél-európai gázfolyosó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közép-európai térség biztonságos energiaellátása szempontjából alapvető érdek a dél-európai gázfolyosóhoz való csatlakozás - állapította meg a cseh, a magyar és a szlovák külügyminiszter csütörtökön a cseh fővárosban, amikor a Prágai Európai Csúcstalálkozó elnevezésű nemzetközi politikai fórum keretében találkoztak. A lengyel külügyek irányítója a varsói kormányalakítás miatt nem vett részt a találkozón.

"Úgy látjuk azonban, hogy vannak olyan európai érdekek, amelyek megpróbálják ellehetetleníteni Közép-Európa összeköttetését az energiaforrásokkal a Balkánon keresztüli folyosóval" - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI és a Magyar Televízió tudósítóinak Prágában.

"Tudjuk, hogy holland német, brit és francia cégek ma együttműködnek a Gazprommal annak érdekében, hogy az Északi Áramlat gázvezeték kapacitását megduplázzák. Ha azonban ez megtörténik, akkor a közép-európai energiaellátást további veszély fogja fenyegetni, még messzebb kerül tőlünk a biztonságos energiaellátás" - mutatott rá a magyar tárcavezető.

A biztonságos energiaellátás szempontjából Közép-Európa számára az a lényeg "hogy a déli gázfolyosót, amely az azerbajdzsáni gázt szállítaná Európába, össze tudjuk kötni Közép-Európával. Hogy ez milyen útvonalon történik majd, az egy másodlagos kérdés. Lényeges azonban, hogy legyen legalább egy ilyen beruházás" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Úgy látja, hogy az Európai Unió kettős mércét alkalmaz, amikor másképpen ítéli meg az Északi Áramlat, és másképpen a Déli Áramlat gázvezeték kérdését.

"Mi ezt a kettős mércét elutasítjuk, ezért közösen fogunk fellépni annak érdekében, hogy biztosítsuk Közép-Európa energiaellátásának biztonságát, illetve, hogy ezt az EU európai érdekként szemlélje" - fejtette ki a V4-ek álláspontját Szijjártó Péter.