eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szijjártó: Közép-Európa érdeke a dél-európai gázfolyosó

A közép-európai térség biztonságos energiaellátása szempontjából alapvető érdek a dél-európai gázfolyosóhoz való csatlakozás - állapította meg a cseh, a magyar és a szlovák külügyminiszter csütörtökön a cseh fővárosban, amikor a Prágai Európai Csúcstalálkozó elnevezésű nemzetközi politikai fórum keretében találkoztak. A lengyel külügyek irányítója a varsói kormányalakítás miatt nem vett részt a találkozón.

"Úgy látjuk azonban, hogy vannak olyan európai érdekek, amelyek megpróbálják ellehetetleníteni Közép-Európa összeköttetését az energiaforrásokkal a Balkánon keresztüli folyosóval" - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI és a Magyar Televízió tudósítóinak Prágában.

"Tudjuk, hogy holland német, brit és francia cégek ma együttműködnek a Gazprommal annak érdekében, hogy az Északi Áramlat gázvezeték kapacitását megduplázzák. Ha azonban ez megtörténik, akkor a közép-európai energiaellátást további veszély fogja fenyegetni, még messzebb kerül tőlünk a biztonságos energiaellátás" - mutatott rá a magyar tárcavezető.

A biztonságos energiaellátás szempontjából Közép-Európa számára az a lényeg "hogy a déli gázfolyosót, amely az azerbajdzsáni gázt szállítaná Európába, össze tudjuk kötni Közép-Európával. Hogy ez milyen útvonalon történik majd, az egy másodlagos kérdés. Lényeges azonban, hogy legyen legalább egy ilyen beruházás" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Úgy látja, hogy az Európai Unió kettős mércét alkalmaz, amikor másképpen ítéli meg az Északi Áramlat, és másképpen a Déli Áramlat gázvezeték kérdését.

"Mi ezt a kettős mércét elutasítjuk, ezért közösen fogunk fellépni annak érdekében, hogy biztosítsuk Közép-Európa energiaellátásának biztonságát, illetve, hogy ezt az EU európai érdekként szemlélje" - fejtette ki a V4-ek álláspontját Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×