eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Teljesítette első repülését a Mitsubishi regionális repülőgépe

Teljesítette első repülését szerdán a Mitsubishi rövid hatósugarú regionális repülőgépe, amely fél évszázada az első japán gyártmányú utasszállító.

A Mitsubishi Regional Jet (MRJ) számos korábbi fennakadás és halasztás után szállhatott fel a szigetország középső részén fekvő Nagoja repteréről, és egy órát repült, mielőtt visszatért oda.

Eredetileg májusra tervezték a 35 méter hosszú, 70-90 utas szállítására alkalmas, 3800 kilométeres hatósugarú típus első repülését, de ezt először októberre, majd végül novemberre halasztották a felmerült műszaki problémák miatt.

A gyártó szerint a repülő 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot használ azonos körülmények között, mint hasonló méretű vetélytársai. A gépet gyártó Mitsubishi Aircraft a brazil Embraer SA és a kanadai Bombardier vállalatok által dominált regionális gépek piacára akar betörni első utasszállító repülőjével.

Eddig 407 rendelés érkezett a 47 milliós dolláros (13,7 milliárd forint) áron értékesített típusra japán és külföldi légitársaságok részéről, az első MRJ-t a tervek szerint 2017 áprilisa és júniusa között szállítják majd le az All Nippon Airwaysnek. A tervek összesen 2000 repülő legyártásáról szólnak.

A MRJ az első japán utasszállító gép a légcsavaros YS-11-es 1965-ös fogalomba állása óta, amelyből mindössze 182 darabot gyártottak. Ugyanakkor bár gyártóként nem, beszállítóként azóta is a repülőgépipar fontos szereplői a japán cégek, az amerikai Boeing legújabb típusa, a 787-es alkatrészeinek például 35 százaléka Japánból származik, így például a gép szárnya is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×